Qpido creëert bewustwording bij jongeren over seksueel misbruik

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2020 – Basisscholen gaan per 8 juni weer volledig open en middelbare scholen openen geleidelijk. Dit is fijn voor alle kinderen en jongeren voor wie een veilige thuissituatie niet vanzelfsprekend is. Tijdens de intelligente lockdown werd duidelijk dat de anonieme vraag om hulp, rondom seksualiteit en seksueel misbruik, sterk toenam.

Niet alleen bij Qpido maar ook bij organisaties als Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en de Kindertelefoon. Qpido, het centrum voor seksuele weerbaarheid, verzamelde verhalen van jongeren, ouders en hulpverleners waarin seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag een rol spelen. Met deze verhalenbundel hoopt Qpido dat mensen zich bewust worden van wat er in hun (nabije) omgeving kan spelen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik blijft taboe

Mensen die seksueel geweld en/of misbruik hebben meegemaakt vinden het vaak moeilijk om daarover te praten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld denken of voelen dat het hun eigen schuld is, zich schamen of willen ze niet meer aan die nare herinneringen denken. Het is voor iedereen om bij vermoedens van seksueel misbruik allereerst het gesprek met het kind of de jongere aan te gaan.

Sexting en grooming

Het slachtoffer worden van sexting en/ of grooming zijn risico’s van sociale media die tijdens de intelligente lockdown mogelijk ook zijn toegenomen. Sexting is het online verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s, videos of berichten. Grooming is een werkwijze, van vooral mannen, om online het vertrouwen te winnen van kinderen en jongeren zodat zij hen uiteindelijk seksueel kunnen misbruiken en/of uitbuiten.

Hulpverlening van Qpido

Als een jongere worstelt met de ontwikkeling van zijn of haar seksuele identiteit, te maken heeft (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik, kan een jongere worden aangemeld voor de ambulante hulp ‘Romeo & Julia’ of ‘Nova’ van Qpido. Qpido begeleidt jongeren die over de grens van anderen zijn gegaan en/of bij wie over de eigen grens is gegaan. Jongeren krijgen een persoonlijke hulpverlener om een vertrouwensband mee op te bouwen. Op basis van vertrouwen durven ze zich, soms voor het eerst, te uiten hoe het voelde om slachtoffer te zijn van bijvoorbeeld sexting of uitbuiting. Of hoe het is om uit de kast te komen maar voortdurend te stuiten op een muur van onbegrip bij familie en vrienden. Of de jongere die seksueel is misbruikt en baat heeft bij een luisterend oor. Allen kunnen hulp gebruiken bij de verwerking van het verleden en bij het bouwen aan een toekomst.

Waargebeurde verhalen

De verhalenbundel ‘Lopen op een koord’ telt achttien waargebeurde verhalen. Jongeren, ouders en begeleiders vertellen hoe zij de hulpverlening ervaren of erop terugkijken. De verhalen laten zien dat jongeren vaak in moeilijke situaties verkeren wanneer zij worden aangemeld. Gpido geeft een kijkje achter de schermen van bijzondere levens onder druk en soms in extreme omstandigheden. Ze hebben er zorgvuldig voor gezorgd om de anonimiteit en privacy van de jongeren te waarborgen.

Qpido hoopt dat jongeren die te maken hebben met soortgelijke situaties, zich kunnen herkennen in de verhalen van hun leeftijdsgenoten en zo vertrouwen krijgen in de hulpverlening. Zij staan er niet alleen voor!

Bron: persbericht

Dit bericht is 2044 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail