PTSS-zorg Nationale Politie nog steeds niet op orde

Facebooktwitterlinkedinmail

22 mei 2018 – De zorg voor agenten met PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis, is nog steeds ondermaats. Dat stelt professor Berthold Gersons, al dertig jaar adviseur van de Nationale Politie, in EenVandaag. Gersons: “Het wordt duidelijk dat het nog steeds niet goed georganiseerd is. De politie houdt een zekere chaos waarbij eindeloze procedures ontstaan.” Vanavond om 18.15 uur bij EenVandaag op NPO1

Agenten belanden in jarenlange procedures, krijgen geen antwoord op aangetekende brieven, dwangsommen worden niet betaald, declaraties worden niet vergoed. Dit ondanks eerdere toezeggingen uit 2014 van de vorig jaar overleden korpschef Gerard Bouman.

Reacties van agenten met PTSS
EenVandaag ontving bijna 400 reacties van agenten naar aanleiding van de uitzending over agente Karin, die na het onder druk intrekken van een uitgeschreven boete in de ziektewet belandde. Zo’n 280 reacties waren van agenten met PTSS. Documenten, audio-fragmenten, dagboeken, alle mogelijke info over hoe de politie omgaat met erkenning van PTSS en met de afwikkeling van schadevergoeding voor PTSS-agenten. Uit deze documenten komt naar voren dat de politiecultuur geen of nauwelijks ruimte lijkt te kennen voor agenten met PTSS. Eenmaal gediagnosticeerd met een Post Traumatisch Stress Stoornis, voelt men zich buitengesloten, besmet. Collega’s gaan je mijden en je belandt in een juridische en administratieve molen, aldus de reacties.

Proces na PTSS-erkenning ‘bizar, ontdaan van elke menselijke maat’

Als je eenmaal PTSS-erkenning hebt, en de politie wil van je af, dan volgt het schadevergoeding-traject. Daar gaat in veel gevallen jaren van procederen overheen. Belangrijke overeenkomst in de reacties is dat PTSS’ers niets horen van de werkgever, en dat zij eindeloos herkeurd moeten worden om zo het schadevergoedingspercentage opnieuw vast te stellen. Over de zelfmoord van een collega waar lang mee samengewerkt is wordt gesproken als ‘buitengewoon akelig’ maar niet buitensporig en dit soort traumatische ervaringen tellen daardoor niet mee bij het bepalen van smartengeld.

Gersons noemt dit proces ‘bizar, ontdaan van elke menselijke maat’. De emeritus hoogleraar psychiatrie wil dat de huidige korpschef Erik Akerboom eindelijk door gaat pakken. “In 2012 schreef ik een blauwdruk over hoe om te gaan met PTSS, wat is daarvan terecht gekomen? Het is nog steeds niet echt georganiseerd”, aldus Gersons. Korpschef Akerboom reageert in de studio op de bevindingen.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Dit bericht is 3795 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail