Psychose Awareness Day op zondag 24 mei

Facebooktwitterlinkedinmail

22 mei 2020 – Psychose is voor velen een onbekende en onbegrepen aandoening. Dat kan leiden tot vooroordelen en stigmatisering. Om daar verandering in te brengen, organiseert het Netwerk Vroege Psychose samen met haar samenwerkingspartners op 24 mei de Psychose Awareness Day.

In de week van 18-24 mei zendt PsychoseNet elke dag om 20.00 uur live gesprekken uit over thema’s die met psychose te maken hebben. Zo zullen Jim van Os en Bram Bervkens terugkijken op de 6 jaar geleden gelanceerde campagne ‘Schizofrenie Bestaat Niet’ en zal Jerry Allon in gesprek gaan met Esther van Duin. Esther is neurowetenschapper, gepromoveerd op onderzoek naar het 22Q11-deletie syndroom en psychose. Daarnaast zullen Wim Veling en Marieke Pijnenborg ieder een interessante gast ontvangen en zal onder meer stilgestaan worden bij de rol van naasten in de behandeling en ondersteuning van mensen met psychose.

Maak een quoto met een quotakaart 

Vorig jaar was de actie met de Quoto’s (een selfie met een quotekaart) een groot succes en werd voorafgaand aan maar vooral op 24 mei druk gedeeld, geliked en getwitterd. Om 10 uur ’s morgens stond Psychose Awareness Day op de 18e plaats in de lijst van 100 meest genoemde hashtags. En dat op de dag na de Europese verkiezingen. Kies een quotekaart en zet je zelf ook dit jaar op de Quoto! Als we dit allemaal volgende week doen en op zondag 24 mei met #psychoseawarenessday twitteren, liken en delen, gaan we de top tien van trending topics bestormen. Dus ga snel naar de quotekaarten!

Blogs en verhalen gezocht

Juist in deze tijd van Corona is het goed ervaringen te delen. Versterk elkaar met woorden, filmpjes, muziek, foto’s, enz. Zo geven we elkaar hoop, een blij moment en goede boodschappen. Heb je een mooi blog over psychose en/of Psychose Awareness Day, een bijzondere foto of een leuk filmpje? Lees hier hoe je het instuurt, zodat het ter inspiratie tussen 18 en 24 mei geplaatst kan worden op de facebookpagina en de website van dit initatief. En vergeet niet foto’s van je acties te maken en deze te posten op Facebook en Instagram onder vermelding van #psychoseawarenessday.

100 definities van psychose

Dit jaar staan op de quotekaarten twee definities uit het boekje ‘Wat is psychose; 100 definities’. In dit boekje geven mensen met ervaring, naasten en hulpverleners hun definitie van psychose. Een aantal van deze definities vinden elkaar inhoudelijk of vullen elkaar aan. Andere definities staan lijnrecht tegenover elkaar. De 100 beschrijvingen geven in ieder geval duidelijk aan dat er niet één definitie of beleving van psychose bestaat.

Psychose Awareness Day Nederland is een initiatief van het Netwerk Vroege Psychose in samenwerking met het Rob Giel Onderzoek centrum, PsychoseNet.nl, Mind Ypsilon, Anoiksis, Samen Sterk zonder Stigma, Stichting Socialrun, Kenniscentrum Phrenos, en Hamlett.

Bron: samensterkzonderstigma.nl

Dit bericht is 1829 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail