Onderzoek toont verband aan tussen antipsychotica en hersenschade

Facebooktwitterlinkedinmail

14 juli 2020 – Een onderzoek  van het Center for Addiction and Mental Health in Toronto, Canada.gepubliceerd in JAMA Psychiatry toont aan dat antipsychotica de hersenen kunnen beschadigen.

In de nieuwe studie blijkt het gebruik van antipsychotica (in dit geval olanzapine) gelinkt aan schade aan de hersenen. De onderzoekers gebruikten een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek waarmee ze konden aantonen dat de medicijnen het waargenomen effect op de hersenen veroorzaakten. De onderzoekers vonden corticale verdunning bij de personen die de  antipsychotica gebruikten vergeleken met degenen die een placebo namen.

“In tegenstelling tot ongecontroleerde studies, biedt ons gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo gecontroleerde ontwerp van deze klinische studie het potentieel bewijs voor oorzakelijk verband: toediening van olanzapine kan bij mensen een versnelde afname van de corticale dikte veroorzaken”, schrijven de onderzoekers.

Blootstelling aan olanzapine gedurende slechts 36 weken resulteerde in een verlies van corticale dikte dat gelijk is aan vier keer het verlies over de gehele levensduur van iemand die het medicijn niet heeft gebruikt.

Er zijn ook goede resultaten te zien bij degenen die stoppen met het gebruik van antipsychotica. Een recent onderzoek toont aan dat het toevoegen van antipsychotica aan psychotherapie voor psychose in de eerste episode niet tot enige verbetering leidt. Het stoppen van het gebruik van antipsychotica wordt ook in verband gebracht met verbetering van de cognitieve functies.

NB : Het advies blijft om een actieve psychose met antipsychotica te behandelen. Een psychose veroorzaakt dezelfde nadelige veranderingen van de hersenschors als olanzapine. Het is wel aan te raden antipsychotica echt alleen voor behandeling van  psychoses voor te schrijven.

Resultaten

Bij het vergelijken van degenen die olanzapine gebruikten met die op placebo, hadden degenen in de olanzapinegroep meer corticale verdunning – wat betekent dat het medicijn daarvoor verantwoordelijk was.

De onderzoekers merken op dat antipsychotica steeds vaker worden voorgeschreven aan mensen met diagnoses als autisme en depressie. Ze bevestigen ook dat antipsychotica tal van gevaarlijke bijwerkingen met zich meebrengen, waaronder niet in de laatste plaats het risico op plotseling overlijden – ‘met een risico op onverwacht overlijden aanzienlijk hoger bij zowel kinderen als oudere personen’.

De onderzoekers bevestigden dat in dit onderzoek de aangetoonde effecten van olanzapine op de hersenstructuur met name bij oudere deelnemers meer uitgesproken waren.

Voineskos, A. N., Mulsant, B. H., Dickie, E. W., Neufeld, N. H., Rothschild, A. J., Whyte, E. M., Flint, A. J. (2020). Effects of antipsychotic medication on brain structure in patients with major depressive disorder and psychotic features: Neuroimaging findings in the context of a randomized placebo-controlled clinical trial. JAMA Psychiatry. Published online, February 26, 2020. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2020.0036. JAMA Psychiatry

Bron: madinamerica.com 

Dit bericht is 45767 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail