22 maart 2016 – Tienduizenden psychisch zieke mensen worden in Indonesië eenzaam opgesloten door familieleden. Ze worden totaal aan hun lot overgelaten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch komt met een alarmerend rapport met schrijnende voorbeelden en schokkende foto’s van de vaak geketende patiënten, zo meldt RTLnieuws.
15 jaar lang zat de dochter van Engkos Kasosih opgesloten in een kleine ruimte. Iemand zou een vloek over haar hebben uitgesproken, waarna ze psychisch in de war zou zijn geraakt. “Eerst bond ik haar polsen en enkels vast met kabels, maar ze kon ontsnappen. Toen heb ik haar opgesloten, omdat de buren bang waren.”
De vrouw, die nu 50 jaar oud is, deed haar behoefte in de kamer. Niemand maakte de kamer schoon in de 15 jaar dat ze er zat. Ze werd niet gewassen. Ze was naakt. Eten kreeg ze via een gat in de muur. Ze is onlangs vrijgelaten nadat een medewerker van Human Rights Watch langs was geweest. Nu woont ze weer bij hem in huis.
Kasosihs dochter leeft nu in betere omstandigheden, maar in het rapport ‘Leven in de Hel’ van Human Rights Watch (HRW) staat dat er op dit moment 18.800 mensen nog altijd in ‘pasung’ zitten, zoals het vasthouden van zieke familieleden wordt genoemd.
Volgens een onderzoeker van HRW denken veel mensen in Indonesië dat mentaal zieke mensen bezeten zijn door de duivel. Ze verstoppen hun familieleden omdat ze bang voor hen zijn. “Het bijgeloof is zo groot dat ze eerst naar een gebedsgenezer gaan”, zegt onderzoeker Kriti Sharma.
In Indonesië zijn slechts 48 psychiatrische ziekenhuizen op een bevolking van 250 miljoen mensen. Sommige provincies zijn helemaal verstoken van dit soort klinieken. En als er al een ziekenhuis is, dan kunnen familieleden de kosten meestal niet betalen.
Onorthodoxe behandeling
De behandeling door traditionele gebedsgenezers is vaak onorthodox, meldt HRW. Zo worden patiënten onderworpen aan gewelddadige massages, wordt de koran geciteerd dicht bij hun oren, krijgen ze elektrische schokken en worden ze gedwongen kruidendrankjes te drinken. Echte doktoren zijn moeilijk te vinden.
In 1977 werd het wegstoppen en boeien van mentaal zieke mensen in Indonesië verboden, maar het gebeurt nog steeds. Volgens HRW heeft de regering tevergeefs geprobeerd het onbegrip voor geestesziekten uit te bannen.
Over een maand gaat een wet in die mensen met psychische klachten moet beschermen. Dat vindt HRW een goede ontwikkeling, maar tegelijkertijd benadrukt de mensenrechtenorganisatie dat er ook daadwerkelijk iets aan moet worden gedaan.
“De gedachte dat iemand 15 jaar geïsoleerd leeft tussen haar eigen uitwerpselen, zonder dat er iemand voor haar zorgt, is verschrikkelijk”, zegt onderzoeker Kriti Sharma.
LET OP; de rapportage en foto’s kunnen als zeer schokkend worden ervaren!
Video Indonesia: End Shackling of People With Disabilities
Bron en foto’s : RTLnieuws.nl / hrw.org
Dit bericht is 4864 keer gelezen.