Psychisch gezonder door vrijwilligerswerk na je 40e

Facebooktwitterlinkedinmail

vrijwilligerswerk

12 augustus 2016 – 40-plussers die vrijwilligerswerk doen, ervaren mogelijk de meeste voordelen op het gebied van mentale gezondheid. Bij jongeren draagt het belangeloos helpen van anderen hier nauwelijks aan bij. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southampton.

Voor de studie werden tussen 1991 en 2008 enquêtes afgenomen onder volwassenen afkomstig uit 5.000 Britse huishoudens. Mensen die regelmatig vrijwilligerswerk uitvoeren, blijken gemiddeld meer welzijn te ervaren. Zij scoren 6 procent hoger op emotioneel welbevinden dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen.

Na het 40e levensjaar stijgt dit percentage significant, tot wel 12 procent wanneer er een piek plaatsvindt tussen de 76 en 80 jaar.

Jongeren tussen de 21 en 25 jaar hebben gemiddeld een goede emotionele gezondheid. Het maakt daarbij gemiddeld niet uit of zij vrijwilligerswerk doen of niet.

Verplichting

De onderzoekers zijn in de veronderstelling dat vrijwilligerswerk voor jongeren over het algemeen vooral als verplichting voelt. Het belangeloos helpen van anderen zou daarom vaak pas waarde krijgen op latere leeftijd.

“Vrijwilligers krijgen meer kansen om deel te nemen aan activiteiten die bijdragen aan het krijgen van sociale contacten. Dit kan vervolgens beschermende effecten hebben op de gezondheid”, aldus onderzoeker Gaiza Tabassum.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMJ Open.

Bron: gezondheidsnet.nl

Dit bericht is 2877 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail