Zorgen bij Amsterdamse huisartsen over verwarde personen

Facebooktwitterlinkedinmail

huisarts, verwarde personen

15 augustus 2016 – De Amsterdamse huisartsenkring maakt zich grote zorgen over het aantal verwarde mensen in de stad, zo meldt AT5. Sinds de bezuinigingen in de GGZ komen mensen met psychische klachten steeds vaker bij de huisarts terecht. En die kunnen de zorg niet meer aan, zo waarschuwen ze. Verwarde personen zorgen met regelmaat voor gevaarlijke situaties.

‘We gaan naar “zoek het maar uit-samenleving”‘

Hoewel de situatie ernstig is, kijkt de Amsterdamse huisartsenkring niet meer van op van het toegenomen aantal meldingen. ‘Twee jaar geleden was de situatie een stuk beter, maar door de stelselwijziging zie je de problemen nu toenemen’, stelt Stella Zonneveld van de huisartsenkring.

Uit een recente enquête blijkt dat maar liefst 81% van de huisartsen zegt méér patiënten uit de gespecialiseerde ggz over te nemen. 56% van de huisartsen geeft aan hierbij problemen te ervaren in de samenwerking met de psychiatrie. 51% ervaart tijdgebrek en 46% van de huisartsen voelt zich niet bekwaam genoeg om dergelijke patiënten te behandelen.

Gebrekkige samenwerking
‘Het meest opvallende aan de enquête vind ik dat de samenwerking met psychiaters niet goed verloopt’, vervolgt Zonneveld. ‘De afspraak is dat als het niet goed gaat, mensen snel weer terug kunnen naar een psychiater. Op dit moment lukt dat niet.’

Hierdoor moeten patiënten soms tot wel acht weken wachten op een behandeling. ‘Die mensen raken soms zo verward dat ze op straat gaan dwalen, zichzelf verwaarlozen en bijvoorbeeld niet meer eten’, stelt Zonneveld. Maar behalve een gevaar voor zichzelf, kunnen deze patiënten ook een gevaar vormen voor anderen.

‘Zoek het maar uit-samenleving’
Eerder trok ook de politie al aan de bel over de grote hoeveelheid verwarde personen waar ze mee geconfronteerd worden. Net als de politie meent de huisartsenkring nu dat de grens écht is bereikt. ‘Als we er niet voor zorgen dat er een adequaat vangnet is, dan gaan we van een zelfredzame samenleving naar een “zoek het maar uit-samenleving”. En dan krijg je steeds meer incidenten en problemen waar de politie nu al tegen aan loopt.’

Bron en video: AT5.nl

Dit bericht is 2297 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail