Psychisch bergop door de Mont Ventoux op te fietsen

Facebooktwitterlinkedinmail

5 september 2017 – Een groep van dertig (ex-)cliënten van ggz-instelling GGNet gaat eind september naar Zuid-Frankrijk om de Mont Ventoux op te fietsen. Idee is dat deze prestatie bijdraagt aan hun veerkracht en psychische herstel, zo meldt dagblad De Gelderlander.

“Overwin de klim” is het motto van de fietsgroep. Letterlijk, door de berg in de Provence te bedwingen. Maar ook figuurlijk: vanwege psychische problematiek hebben de cliënten geregeld met ups en downs te maken gehad. In beweging zijn, jezelf motiveren en het verrichten van een grootse prestatie draagt bij aan hun veerkracht en herstel, zo is de gedachte achter dit bijzondere project.

Metafoor

“De beklimming van de Mont Ventoux is een metafoor voor hun weg naar herstel, voor het overwinnen van zaken waar ze in het dagelijkse leven mee worstelen,” aldus Martijn Lagendijk, manager acute zorg van GGNet. Samen met manager Jeugd Arno Gouweleeuw en geestelijk verzorger Jos van de Leur is hij de drijvende kracht achter Tournesol 2017, zoals het project is gedoopt. Na een kleinschalige eerste editie in 2012 gaat nu een grotere groep de uitdaging aan.

Boost

De zorgprofessionals verwachten dat de beklimming de cliënten een ‘boost’ geeft. Lagendijk: “Dit is de beste ervaring die je iemand kan geven. Na afloop denk je: als ik dit kan, dan kan ik ook om negen uur ’s ochtends mijn bed uit terwijl ik depressief ben. Het geeft zelfvertrouwen als je zoiets bereikt hebt, daar knap je van op.”

In totaal telt de groep fietsers zo’n dertig (ex-)cliënten uit het gehele werkgebied van GGNet, met name uit de Achterhoek, Liemers en Veluwe. Onder wie Lotus Puister (56) uit Apeldoorn. “Als ik veel sport, voel ik dat ik beter in mijn vel zit. Ik knap er psychisch van op. Na het inspannen geniet ik ervan dat ik iets gepresteerd heb,” zegt ze over de trainingen van afgelopen maanden.

Zwart gat

Ook Gert Aberson (54) uit Ugchelen voelt zich beter dankzij het sporten. “Ik heb PTSS (posttraumatische stressstoornis) en deed voorheen al via GGNet aan sport. Het is voor mij belangrijk dat ik in een redelijk beschermde omgeving kan sporten. Een reguliere sportschool is me te druk, te benauwd, te veel prikkels. Toen het sporten bij GGNet ophield, kwam ik in een zwart gat en ging ik richting een depressie. Dat had ik nog nooit gehad. Gelukkig werd ik toen gevraagd voor dit project, zodat ik weer train. Ik heb duidelijk gemerkt dat het dankzij het sporten weer beter met me ging, ik voel me er op alle vlakken veel beter bij.”

Wielercafé

Voor sponsors, deelnemers en andere fietsliefhebbers houdt GGNet zaterdag 16 september om 10.00 uur op de hoofdlocatie in Warnsveld een wielercafé met onder meer olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis, wielrenner Kenny van Hummel en paralympisch wielerkampioen Jan Mulder. Aansluitend is er een toertocht met clinic door Kenny van Hummel.

Bron: De Gelderlander / Maarten Reith

Dit bericht is 3331 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail