Leerlingen met autisme krijgen speciale klas op Lyceum in Drachten

Facebooktwitterlinkedinmail

5 september 2017 – Op het Drachtster Lyceum (Singelland) in Drachten start een speciale klas voor leerlingen met autisme op havo- en vwo-niveau, zo meldt het Friesch Dagblad. Na een lange jarenlobby van Friese ouders is het volgende week zo ver.

Een groep van zes leerlingen krijgt les van een groepsleerkracht van de Renn 4-school De Zwaai en van vakdocenten van het Drachtster Lyceum. Voor hen is het de uitgelzen mogelijkheid om een diploma te halen op havo- of vwo-niveau. Immers, juist jongeren met autisme in combinatie met een hoge intelligentie vallen vaak tussen wal en schip. Op een reguliere school lopen ze vast, maar het speciaal onderwijs biedt niet het onderwijs op hun niveau.

Oplettende zorgcoördinator

Als zorgcoördinator zag Teuny Bosma van het Drachtster Lyceum vaak hoe het misging met leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum (ASS). Zelfs een speciale structuurklas met maximaal 24 leerlingen bleek dan nog steeds te druk.

Soms werden de leerlingen boos en opstandig door de vele prikkels op een grote school en de frustraties als iets niet wilde lukken, waardoor ze niet meer in klas te hanteren waren. Anderen bleven juist weer in hun eigen wereldje. “,Dat zijn de leerlingen waar je echt nul procent last van hebt, maar je krijgt er ook niets uit. En je kan moeilijk in hun hoofd kijken of de lesstof binnenkomt.”

Bron: Friesch Dagblad

Dit bericht is 9914 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail