Psychiatrische patiënten hebben baat bij hulp van ervaringsdeskundigen

Facebooktwitterlinkedinmail

14 april 2017 – Mensen die zelf psychiatrische problemen hebben gehad, kunnen huidige patiënten helpen bij de behandeling van hun stoornis. Dat stelt Wilma Boevink, die donderdag promoveert op dit onderwerp, zo meldt NU.nl.

Voor haar onderzoek verzamelden Boevink en hoogleraar psychiatrie Jim van Os gegevens van ruim honderd patiënten, meldt Trouw. Zij kregen als aanvulling op de reguliere behandeling ook intensieve trainingen van ervaringsdeskundigen.

Na één en twee jaar vulden zij enquêtes in over deze trainingen. Boevink concludeert hieruit dat deze een positief effect hebben: de patiënten zouden na een jaar 20 procent minder kans hebben om opgenomen te worden of in een beschermde woonvorm terecht te komen.

Daarnaast lijken de patiënten veerkrachtiger en hebben zij minder behoefte aan hulp. De verschillen met patiënten zonder hulp van ervaringsdeskundigen zijn weliswaar niet significant, maar de resultaten zijn wel consistent.

Boevink is zelf ex-patiënt, maar was ten tijde van de dataverzameling niet betrokken bij het onderzoek en voerde het onderzoek uit in een team. “Op deze manier probeer ik de kloof tussen ervaringskennis en wetenschap te overbruggen.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5714 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail