Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk in VPRO Zomergasten   

Facebooktwitterlinkedinmail

27 augustus 2022 – Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk (Den Haag, 1943) is morgenavond de zesde en laatste gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van der Kolk over zijn ideale televisieavond.

Bessel van der Kolk is een van de meest vooraanstaande psychiaters ter wereld op het gebied van trauma. Hij is hoogleraar aan de Boston University School of Medicine, President van de Trauma Research Foundation en geeft les over de hele wereld. Hij werkt al veertig jaar met mensen die op allerlei manieren met trauma leven.

Niet onomstreden

Het optreden van Bessel van der Kolk is niet onomstreden. De Volkskrant plaatste gisteren een artikel waarin professor Henry Otgaar en professor dr. Peter van Koppen van de Maastricht University en dr. Annelies Vredeveldt van de VU betogen dat zijn optreden ertoe kan  leiden dat hij de ruimte krijgt om onjuiste en potentieel gevaarlijke ideeën te verspreiden.

Sporen van trauma
In 2014 publiceerde hij het boek The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma (vertaald als Traumasporen in 2016) over de sporen die trauma in ons leven en lichaam achterlaat, zoals een overactief alarmsysteem in de hersenen, te veel stresshormonen, en veranderingen in het systeem dat relevante van irrelevante informatie scheidt.

Het boek is in veertig talen vertaald, er zijn inmiddels meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht en het staat al 192 weken in de bestsellerlijst van The New York Times. Vooral tijdens de corona-lockdowns werd het boek voor veel mensen een toevluchtsoord.

 Bessel van der Kolk over Zomergasten

‘Er zijn heel veel films die over trauma gaan en dus toepasselijk zijn op mijn vakgebied. En het mooie is: films zijn vaak sprekender dan boeken omdat trauma niet gaat over woorden maar over reacties en gevoelens. Films maken de complexiteit van hoe mensen met elkaar omgaan voelbaar.’

‘Maar ik wil het ook hebben over mijn eigen leven. De aanslag bijvoorbeeld is een film die me hielp om mijn eigen jeugd beter te begrijpen. En het wordt ook een avond over wat we wereldwijd hebben geleerd om van trauma te helen.’

De nu al veel besproken uitzending is op zondag 28 augustus, 20.20 uur, NPO 2

Bron: vpro.nl

Dit bericht is 5854 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail