Psychedelica in therapie, wat weten we?

Facebooktwitterlinkedinmail

1 juli 2023 – De afgelopen jaren is er vanuit de wetenschap en media nieuwe belangstelling en aandacht voor het toepassen van psychedelica als hulpmiddel bij psychische aandoeningen. Het Trimbos-instituut heeft een factsheet gemaakt waarin is samengevat wat de huidige wetenschappelijke kennis hierover is.

Uit onderzoek weten we dat middelen zoals psilocybine, ketamine en MDMAvooral als recreatieve drugs worden gebruikt, bijvoorbeeld in het uitgaansleven of voor spirituele doeleinden en persoonlijke groei. Uit kleinschalige studies komt dat deze middelen mogelijk ingezet kunnen worden als hulpmiddel bij de behandeling van mensen met ernstige psychische aandoeningen bij wie de huidige behandelingen niet of onvoldoende werken, zoals therapieresistente depressie of hardnekkige PTSS. Maar meer onderzoek is nodig om als overheid goede beleidskeuzes te kunnen maken.

Weinig bekend over risico’s en bijwerkingen
Ondanks de veelbelovende resultaten uit de (veelal) kleinschalige studies, is er nog weinig bekend over de lange-termijnrisico’s en bijwerkingen van deze middelen. Ook weten we nog niet hoe lang de therapeutische effecten aanhouden en voor welke groep patiënten deze behandelingen geschikt zijn. Het gebruik van psychedelica brengt namelijk risico’s met zich mee, juist bij mensen met psychische problematiek. Verder is het risico dat door positieve verhalen in het nieuws mensen met psychische problemen zonder de juiste voorlichting en medische begeleiding psychedelica gaan gebruiken. Hierdoor kunnen hun psychische problemen verergeren.

“Meer kennis hierover is belangrijk. Het gaat om kwetsbare mensen met psychische problematiek voor wie de risico’s groter kunnen zijn” – Margriet van Laar, programmahoofd Drugs Trimbos-instituut.

Meer onderzoek nodig
Meer grootschalig en goed opgezet onderzoek is nodig. Op dit moment lopen er in Nederland en wereldwijd verschillende studies om de werkzaamheid en veiligheid verder te onderzoeken.

Lees hier de factsheet Psychedelica-therapie.

Heb je vragen over drugsgebruik of maak jij je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel de drugsinfolijn op 0900-1995 of ga naar www.drugsinfo.nl.

Psychedelica-therapie

FACTSHEETS

Over psychedelica en de therapeutische toepassingen van psychedelica bij…

Bekijk dit product

 

 

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 2604 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail