Promotie: hoe de sociale leefomgeving kan ondersteunen bij herstel

Facebooktwitterlinkedinmail

4 februari 2022 – Binnen het thema Zorg & Participatie wordt bij het Trimbos-instituut breed onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld het verbeteren van de Nederlandse ggz. Het belang van herstelgerichte zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening wordt breed erkend.

Maar toch worden essentiële elementen van herstelgerichte zorg, zoals personalisatie van zorg en structurele betrokkenheid van de sociale leefwereld, onvoldoende geïmplementeerd in de Nederlandse ggz. Vrijdag aanstaande verdedigt Cathelijn Tjaden haar proefschrift dat zich heeft gericht op onderzoek naar zogenaamde resourcegroepen bij herstelgerichte zorg.

Het proefschrift over de resourcegroepen is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken waarin ten eerste wordt ingegaan op de betekenis van het werken met de resourcegroepen voor cliënt, de mensen om hem/haar heen en de hulpverlening. In de daaropvolgende hoofdstukken wordt ook gekeken naar het effect van het werken met resourcegroepen op de cliënt.

Het blijkt dat het implementeren van resourcegroepen leidt tot het meer ervaren van grip (empowerment), verbeterde kwaliteit van leven, minder beperkingen in het dagelijks functioneren en meer persoonlijk herstel. Als laatste reflecteert de auteur kritisch op de resultaten en beschrijft ze hoe deze toegepast kunnen worden in de Nederlandse praktijk.

De resultaten van het onderzoek konden op veel interesse rekenen, zowel in het binnen-als buitenland. Zo verscheen vorig jaar een artikel in het internationaal gerenommeerde tijdschrift JAMA Psychiatry.

Op 4 februari 13.30 zal Cathelijn Tjaden haar proefschrift verdedigen. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd dit online te volgen via: https://www.tilburguniversity.edu/nl/campus/live-uitzendingen/aula

Bron: trimbos.nl

 

Dit bericht is 1864 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail