Probiotica heeft een positief effect op manie bij bipolaire stoornissen

Facebooktwitterlinkedinmail

20 juli 2018 – Recent onderzoek toont aan dat de symptomen bij bipolaire stoornis zouden kunnen worden beïnvloed door de samenstelling van ons microbioom in onze darmen te veranderen met behulp van probiotica.

Een bipolaire stoornis kan een slopende ziekte zijn. Omgaan met deze ziekte is vrij moeilijk voor patiënten, familie en vrienden. De manische fasen kunnen de kwaliteit van het leven van mensenzier ontregelen. De kosten zijn een andere reden van zorg, omdat patiënten dagenlang in het klinieken moeten worden opgenomen totdat hun symptomen goed onder controle zijn. Na ontslag is er een hoog risico op terugval, dus zorgvuldige observatie is belangrijk om heropname te voorkomen. Maar wat als een eenvoudige voedingssuplement zou kunnen helpen om deze ernstige terugval te voorkomen?

Bipolaire stoornis en darmgezondheid
Er is groeiend bewijs dat stemmingsstoornissen gerelateerd kunnen zijn aan de ontstekingen (in je darmen)  en aan veranderingen in het microbioom, de bacteriën die in ons spijsverteringskanaal leven. We weten dat probiotica een aantal aandoeningen kunnen helpen verbeteren, deels vanwege een ontstekingsremmend effect.

Onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine hebben een interessante studie ontworpen om te bepalen of probiotica  kan helpen een heropname te voorkomen. De studie verdeelde 66 patiënten met een bipolaire stoornis die in de kliniek werden opgenomen voor manie en verdeelde ze in twee groepen van 33 patiënten. Ze gaven een probiotische combinatie van Lactobacillus en Bifidobacterium-soorten aan één groep en een placebo aan de tweede groep. Ze vroegen alle patiënten om hun reguliere medicatie voor bipolaire stoornissen te blijven gebruiken en volgden ze in totaal 24 weken. Vóór de start van het onderzoek, identificeerden de onderzoekers welke patiënten hogere ontstekingsmarkers hadden (dat wil zeggen, mensen met meer algemene ontsteking in het lichaam).

Wat deze studie over probiotica en manie liet zien
De resultaten waren opvallend. In de  placebogroep was het percentage heropnames 51.1%  en  in de groep die probiotica nam maar 24.2%. Gemiddeld was de vermindering van de overname 74% lager in de probiotische combinatie in vergelijking met de placebo-arm van het onderzoek. De belangrijkste bevinding was een vermindering van bijna 90% van opnames in de groep met de hoogste ontstekingsscore die probiotica gebruikte. Bovendien bleven patiënten die probiotica slikten en toch opnieuw werden opgenomen gemiddeld 2,8 dagen in de kliniek, vergeleken met 8,3 dagen voor degenen die de placebo gebruikten.

Het microbioom en stemmingsstoornissen
Deze studie draagt ​​bij aan de suggstie dat darmflora een effect heeft op psychiatrische aandoeningen. We weten nog steeds niet of een verstoring van de darmmicrobioom de oorzaak is van manie en bipolaire stoornis. Dit onderzoek ondersteunt echter een bewering dat algemene ontsteking wordt geassocieerd met darmontsteking, die op zijn beurt invloed heeft op gemoedsstoornissen, of op zijn minst op ernstige gevallen van manie bij bipolaire patiënten. Het bewijs van een “darm-hersenas-principe” is robuuster, vooral na enkele onderzoeken die aantonen dat het soort bacteriën dat in onze darmen leeft, hersenontstekingen kunnen veroorzaken. Dit recente onderzoek geeft aan dat we de symptomen bij bipolaire stoornis potentieel zouden kunnen beïnvloeden door de samenstelling van ons microbioom in onze darmen te veranderen.

Wat nu?
Een paar woorden van waarschuwing voordat je probiotica koopt om stemmingswisselingen aan te pakken. De studie was klein en de geselecteerde patiëntenpopulatie had een meer ernstige vorm van bipolaire stoornis. Vergelijkbare onderzoeken voor patiënten met mildere symptomen van depressie en schizofrenie vonden weinig tot geen effect bij het vergelijken van probiotica met standaardbehandeling. Er zijn veel meer onderzoeksgegevens nodig van hoogwaardig onderzoek.

Toch heeft dit onderzoek  het potentieel om de praktijk te veranderen nadat patiënten met een bipolaire stoornis voor manie uit de kliniek zijn ontslagen. Probiotica toevoegen aan de reguliere medicatie is eenvoudig, goedkoop, heeft geen bijwerkingen en lijkt zeer effectief te zijn.

Bron:  health.harvard.edu

Dit bericht is 8494 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail