Podcast: leefstijl in de ggz – belangrijke aanvulling op reguliere behandeling

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juli 2022 – Gezond eten, regelmatig sporten en genoeg slapen. Klinkt eenvoudig, maar het is voor de gemiddelde, gezonde Nederlander al lastig om dit te verbeteren. Laat staan voor cliënten in de ggz. Symptomen van hun aandoening of bijwerkingen van medicijnen kunnen verbeteringen in de leefstijl extra lastig maken.

Jeroen Deenik heeft het wetenschappelijk onderzoek naar leefstijlpsychiatrie internationaal op de agenda gezet. Want wat is precies de relatie tussen een gezonde leefstijl en de psychiatrie? En hoe kan dit het beste worden ingepast in behandelingen?

Een belangrijke aanvulling op de reguliere behandeling in de ggz
‘Er is een wederkerige relatie tussen een gezonde leefstijl en psychiatrische aandoeningen,’ vertelt Jeroen in de podcast-aflevering. ‘Onderzoek toont aan dat mensen die meer bewegen, minder vaak last hebben van depressieve klachten. En ook bij psychotische klachten is er een verband. Tegelijk is al langer bekend dat patiënten met een psychiatrische aandoening vaak een verkorte levensverwachting hebben, mede door een ongezonde leefstijl. Die kan weer voortkomen uit bijwerkingen van medicaties.’

Aansturen op een gezonde leefstijl is daarom een belangrijke aanvulling op de reguliere behandeling. Toch staat dit pas recent op de agenda. Hoe kan dat? En hoe kunnen patiënten én medewerkers in de ggz het beste worden meegenomen in het aansturen op een gezonde leefstijl?

Luister naar de podcast over Leefstijl
In de vierde aflevering van de onze podcast over innovatie en vernieuwing legt Jeroen Deenik uit wat de invloed is van een gezonde leefstijl op (het herstel van) psychiatrische aandoeningen. En hoe dit het beste kan worden toegepast in reguliere behandelingen.

Bron: ggzcentraal.nl

 

Dit bericht is 2137 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail