13 juni 2018 – PsyQ en Stichting JIJ starten een driejarige pilot om de nazorg voor patiënten met een eetstoornis te verbeteren en het terugvalpercentage te verminderen. De overeenkomst is vorige week ondertekend.
De kans dat een patiënt die behandeld is voor een eetstoornis terugvalt is aanzienlijk. Dertig tot vijftig procent van de patiënten valt binnen een jaar terug in hun oude gewoonten. Goede nazorg na de behandeling kan de kans op een terugval verkleinen. PsyQ (locatie Den Haag en Rotterdam) en Stichting JIJ willen met het bundelen van de krachten rondom de nazorg voor eetstoornis patiënten het terugvalpercentage verminderen. Beide partijen willen hiermee de ketenzorg een impuls geven; samen optrekken om duurzaam herstel voor mensen met een eetstoornis te kunnen bewerkstellingen.
Naast het voorkomen van terugval en het verbeteren van herstel proberen PsyQ en Stichting JIJ de behandelduur voor patiënten met een langdurige eetstoornis binnen PsyQ te verkorten en de behandelintensiteit terug te brengen door eerder door de verwijzen naar Stichting JIJ. Deze korte lijnen moeten ervoor zorgen dat de zorg per patiënt flexibeler wordt.
Specialistische ggz
PsyQ eetstoornissen biedt behandeling aan patiënten met een (complexe) eetstoornis, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis). In veel gevallen is er sprake van bijkomende problematiek: patiënten met een eetstoornis hebben vaak ook last van persoonlijkheidsproblematiek, autisme, angst of een depressie. Behandeling wordt gegeven volgens de meest recente inzichten en richtlijnen. Ook ervaringsdeskundigen maken deel uit van de behandeling.
Stichting JIJ
Stichting JIJ biedt met circa 65 vrijwilligers mensen met een eetprobleem of eetstoornis laagdrempelige hulp en ondersteuning. Zij doet dit op basis van ervaringsdeskundigheid in een veilige en privacy gewaarborgde omgeving. Ook biedt zij een aanbod voor naasten.
Bron; parnassiagroep.nl
Dit bericht is 4102 keer gelezen.