Petitie “Houd het Centrum voor Psychotherapie open!”

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2022 – Oproep om de petitie om het Centrum voor Psychotherapie van Pro Persona in Lunteren open te houden te ondertekenen.

1,8 miljoen Nederlanders hebben een persoonlijkheidsstoornis: een psychische aandoening ontstaan vanuit de invloed van je omgeving, (traumatische) ervaringen en erfelijke karaktertrekken op je persoonlijkheid. Een persoonlijkheidsstoornis uit zich in gedrag en hardnekkige patronen die contact met anderen bemoeilijken en je in het dagelijks leven kunnen belemmeren. Om het gedrag en de hardnekkige patronen in het dagelijks leven positief te veranderen, is er baat bij een klinische behandeling.

Op dit moment is deze klinische behandeling maar op een zeer beperkt aantal plekken beschikbaar, waardoor de wachtlijsten erg lang zijn. Een van die plekken waar de behandeling wordt aangeboden is Pro Persona’s Centrum voor Psychotherapie (het CvP), in Lunteren. Dit is een kliniek van Pro Persona waar cliënten vier nachten per week verblijven en groepstherapie krijgen. De dag bestaat uit sessies als psychotherapie, beeldende therapie en psychomotorische therapie.

Helaas heeft Pro Persona besloten om de kliniek per 1 juli te sluiten. Met deze sluiting blijven er nog maar 5 soortgelijke klinieken over in Nederland. Voor deze 1,8 miljoen Nederlanders is het van levensbelang dat het CvP open blijft.

Waarom is het belangrijk?
Door de manier waarop een persoonlijkheidsstoornis zich uit, werken ambulante behandeling namelijk niet altijd voldoende. Een klinische opname kan nodig zijn om tegen je patronen aan te lopen en ermee geconfronteerd te worden. Tegelijkertijd bieden klinische settings een veilige omgeving voor de persoon om te werken aan deze klachten. Vanwege emotieregulatieproblematiek en depressieve klachten die vaak gepaard gaan met persoonlijkheidsproblematiek kunnen dit soort klinieken letterlijk levensreddend zijn. Door dag en nacht met lotgenoten te zijn voel je dat je er niet alleen voor staat, je doet het samen. Uitzichtloosheid verandert voorzichtig in een beetje perspectief en vervolgens in vertrouwen en in hoop.

Voor veel cliënten die nu in behandeling zijn bij het CvP vallen die hoop en dat vertrouwen in duigen, nu de kliniek haar deuren per 1 juli zal sluiten. De verklaring hiervoor is dat het geld op is en de wachtlijsten lang zijn. Door het CvP te sluiten zouden andere mensen, die goedkoper te behandelen zijn, eerder aan de beurt komen. De wachtlijsten zijn inderdaad een gigantisch probleem, het mag echter niet zo zijn dat wij onder de gevolgen hiervan moeten lijden. Het CvP moet openblijven!

De opties in de regio raken op. Behandeling heeft voor ons ook zin! Meerdere mensen zouden er zonder het CvP niet meer zijn geweest, wat zal er dan gebeuren als het CvP sluit?

Deze prachtige plek moet blijven bestaan. Teken en deel deze petitie! #HoudCvPOpen!

Bron: degoedezaak.org

 

Dit bericht is 2687 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail