Patiëntenstop voor klanten Zilveren Kruis bij ggz-instelling Emergis

Facebooktwitterlinkedinmail

12 september 2017 – Klanten van Zilveren Kruis zijn vanaf dinsdag niet meer welkom bij de Zeeuwse ggz-instelling Emergis. De kliniek neemt dat besluit omdat de verzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht. Het in Kloetinge gevestigde Emergis is de enige instelling in Zeeland die zich bezighoudt met zware geestelijke gezondheidszorg. Het behandelt bijvoorbeeld patiënten met een acute depressie.

Emergis had al eerder gedreigd met een patiëntenstop per 1 oktober.

Zilveren Kruis en Emergis moeten woensdagochtend op het matje komen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die noemt de opnamestop ”onacceptabel” en wijst erop dat verzekeraars een zorgplicht hebben. ”Het kan niet zo zijn dat dit soort conflicten over de ruggen van patiënten worden uitgevochten.”

Desnoods kan de toezichthouder de kemphanen dwingen tot elkaar te komen door bijvoorbeeld een dwangsom op te leggen, al is dat ”nu nog niet aan de orde”.

Minister Schippers van Volksgezondheid liet zich eerder maandag uit over de kwestie in Zeeland. Ze vindt het onacceptabel om uit geldgebrek met patiëntenstops te dreigen en wijst erop dat zorgaanbieders en verzekeraars een zorgplicht hebben. Schippers sprak de hoop uit dat de partijen er nog uit zouden komen.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3238 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail