Onderzoek toont verband aan tussen slapeloosheid en mentale gezondheid 

Facebooktwitterlinkedinmail

11 september 2017 – Het behandelen van slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie zou  kunnen helpen mentale problemen zoals angst, depressie en paranoia te verminderen, zo meldt NU.nl.

Dat concluderen onderzoekers van het ‘Sleep and Circadian Neuroscience Institute’ van de Universiteit van Oxford in The Lancet. Een verstoorde nachtrust zou volgens de wetenschappers een van de grootste redenen zijn achter paranoia, hallucinaties en andere mentale problemen bij jongvolwassenen met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.

Onderzoek naar slapeloosheid

Tijdens het onderzoek onder 3.755 studenten in het Verenigd Koninkrijk probeerden de onderzoekers de slaap van de deelnemers te verbeteren. Zo wilden ze  onderzoeken of dit effect op  hun mentale gezondheid had. De studenten werden in twee groepen verdeeld, waarvan de ene helft gedragstherapie tegen slapeloosheid kreeg. De andere helft kreeg een standaardbehandeling.

Gedragstherapie

De gedragstherapie werd in zes online sessies van twintig minuten aan de studenten aangeboden. Gedragstherapie is een actieve therapie om anders tegen gedrag en situaties aan te leren kijken. Tijdens de sessies leerden de deelnemers van een virtuele slaapexpert om slapen met een bed te associëren.

Daarnaast werden de deelnemers gestimuleerd om voor het slapen over hun dag na te denken en hun slaapomgeving te optimaliseren. Daarbij werd de deelnemers gevraagd om dagelijks bij te houden in hoeverre zij dit advies hadden opgevolgd. Vervolgens werd aan alle deelnemers over een periode van 22 weken gevraagd om verschillende vragenlijsten in te vullen.

Minder klachten, beter functioneren

Studenten die gedragstherapie hadden gekregen vertoonden een afname in de slapeloosheid. Ook was er een lichte daling in het aantal hallucinaties en paranoïde gedachtes. Ook zouden zij volgens de onderzoekers minder last hebben van depressie, angst, nachtmerries. Deze groep zou ook beter functioneren in hun dagelijkse bezigheden.

“Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met mentale problemen. Eerder werd gedacht dat slapeloosheid een symptoom was en niet de oorzaak van deze psychische problemen. De uitkomst van dit onderzoek laat zien dat slapeloosheid zomaar de oorzaak van een mindere mentale gezondheid zou kunnen zijn,” aldus hoofdonderzoeker Daniel Freeman. “Een goede nachtrust kan veel verschil maken.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4072 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail