Ouderen met ADHD hebben slechtere gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

ouderen, ADHD

26 januari 2016 –  Ouderen met ADHD hebben vaker last van chronische longziekten en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Evert Semeijn. Ook toont hij aan dat het ervaren van tegenslagen bij ouderen met ADHD depressies tot gevolg kan hebben. “Mensen met ADHD hebben het sociaal gezien moeilijker in hun leven. Ze hebben vaker ernstige conflicten met mensen in hun omgeving. Dit leidt bij deze ouderen tot meer depressieve klachten.” Semeijn promoveert op 26 januari bij VUmc.

Sinds kort is bekend dat ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) ook bij senioren voorkomt. Er is echter nog maar weinig kennis over ADHD in deze leeftijdsgroep. Onderzoeken bij kinderen en jongvolwassenen hebben laten zien dat ADHD samenhangt met onder andere roken, alcohol- en drugsgebruik en een instabiel eetpatroon. Om te kijken wat de effecten van deze leefstijl op latere leeftijd zijn heeft Semeijn uitgezocht of er gezondheidsproblemen zijn die vaker bij ouderen met ADHD voorkomen. Ook heeft hij het cognitief functioneren van senioren met ADHD bekeken.

ADHD en gezondheidsproblemen
Semeijn en zijn collega’s hebben gebruik gemaakt van gegevens uit de LASA (Longitudinal Aging Study Amsterdam). “De resultaten laten zien dat er een verband bestaat tussen het aantal ADHD-symptomen en de aanwezigheid van hart- en vaatziekten, chronische longziekten en het aantal chronische ziekten”, vertelt Semeijn. “Ook hebben senioren met ADHD een negatiever beeld van hun gezondheid. Tot onze verbazing zijn deze verbanden niet te verklaren door leefstijl.” Een verdere analyse van de resultaten liet zien dat ouderen met ADHD vaker een hartziekte of beroerte hebben gehad dan ouderen zonder ADHD, of vaker medicatie gebruiken voor één van deze aandoeningen.

Cognitief functioneren
Semeijn heeft, naast de fysieke gesteldheid, het cognitief functioneren van senioren met ADHD onderzocht. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kinderen en volwassenen met ADHD vaak moeite hebben met focussen en plannen. Ook kunnen geheugenproblemen optreden. “Ouderen met ADHD hebben deze problemen niet”, zegt Semeijn. “Het kan zijn dat er alleen redelijk gezonde ouderen in onze studie zaten. Mogelijk zijn de ouderen met de meeste ADHD symptomen al op jonge leeftijd overleden. Ook zijn er subtiele aanwijzingen dat ouderen met ADHD eerder dementie zouden kunnen ontwikkelen, waardoor ze niet deel hebben kunnen nemen aan ons onderzoek.”

Depressie en angst
AD
HD en een depressie komen vaak samen voor, ook bij senioren. Tot nu toe was nog niet duidelijk waarom deze combinatie zo gewoon is. Semeijn heeft in zijn proefschrift laten zien dat ouderen met ADHD meer ernstige conflicten meemaken dan ouderen zonder ADHD. Het verhoogde risico op depressies kan deels worden toegeschreven aan dit grotere aantal conflicten. Semeijn: “De resultaten onderschrijven het belang van de diagnostiek en behandeling van ADHD bij ouderen. Wij pleiten ook voor aandacht voor conflicthantering en de preventie van depressie.”

Promovendus:  E.J. Semeijn
Titel proefschrift: ADHD in older adults; diagnosis, physical health and mental functioning
Promotoren:  prof.dr. A.T.F. Beekman, prof.dr. D.J.H. Deeg
Copromotoren:  dr. H.C. Comijs, dr. J.J.S. Kooij
Proefschrift:VU-DARE

Datum 26 januari 2016
Tijd 13:45 tot 14:45
Locatie Aula, Vrije Universiteit

Bron: vumc.nl 

Dit bericht is 3581 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail