23 oktober 2020 – Orthorexia nervosa is een steeds vaker voorkomende eetstoornis die wordt gekenmerkt door een obsessie met een dieet dat als gezond wordt beschouwd. Martina Valente onderzocht de complexiteit van deze stoornis en de resultaten van haar onderzoek laten zien dat orthorexia zich van een aanvankelijk positief stadium, gekenmerkt door gezond eten, ontwikkelt naar een schrijnende toestand.
Biopsycho-interpersoonlijke en omgevingsfactoren houden met elkaar verband en zijn verantwoordelijk voor de overgang van gezond eten naar orthorexia nervosa. De belangrijkste sociaal-culturele factoren die orthorexia beïnvloeden, zijn healthisme, tegenstrijdige gezondheidsgerelateerde informatie die online wordt verspreid en westerse gezondheids- en schoonheidsidealen.
Hoewel de informatie die Valente verzamelde voor haar onderzoek een stap is om de holistische aard van orthorexia te begrijpen en het mogelijk maakt om aanbevelingen te formuleren voor de klinische en therapeutische praktijk, blijven sommige aspecten van orthorexia onzeker.
Meer informatie over het proefschrift
Titel “Healthy” When the pursuit of health turns into a mental disorder: the case of orthorexia nervosa
Bron: vu.nl
Orthorexia nervosa symptomen
Wat zijn de orthorexia kenmerken? Hoe herken je orthorexia? De hieronder genoemde gevolgen (niet volledig) kunnen wijzen op orthorexia.
Orthorexia symptomen zijn:
- gewichtsverlies tot aan ondergewicht toe
- gebrek aan energie, vermoeid zijn en blijven, duizelig worden bij inspanning
- vitaminegebrek
- maag- en darmproblemen
- nier- en leverbeschadigingen
- haaruitval
- tandproblemen
- niet meer ongesteld worden
Orthorexia nervosa behandeling
Herken je bovenstaande orthorexia symptomen en wil je behandeld worden? Een psychiater en een voedingsdeskundige behandelen gezamenlijk mensen met orthorexia nervosa. Het extreme beeld van ‘gezond eten’ van de persoon met orthorexia moet doorbroken worden. De voedingsdeskundige geeft uitleg over voeding en een gezond voedingspatroon. Hierdoor ontstaat bij de persoon met orthorexia een realistisch beeld wat gezond en niet gezond is.
De huisarts zorgt voor verwijzing naar een specialist die orthorexia kan behandelen.
PsyQ heeft een online eetstoornis test. Deze test kun je invullen om erachter te komen of je mogelijk een eetstoornis hebt.
Dit bericht is 4182 keer gelezen.