Online expo Museum van de Geest ‘Over het hoofd gezien’

Facebooktwitterlinkedinmail

20 mei 2021 – Museum van de Geest presenteert ‘Over het hoofd gezien’, een interactieve online­ tentoonstelling over zorgen voor de geest in coronatijd. De pandemie, die ons al ruim een jaar in de greep houdt, is van grote invloed op onze mentale gezondheid. Maar wat betekent dat voor hulpverleners en cliënten in de Geestelijke Gezondheidzorg? Verhalen over slagkracht, wanhoop, angst en veerkracht, vastgelegd in indrukwekkende foto’s en webdocumentaires, laten je een wereld zien die tijdens de crisis over het hoofd is gezien. 

‘Over het hoofd gezien’ is levende geschiedenis. Gedurende de pandemie en in de nasleep ervan zijn verhalen te zien uit een sector die veelal gesloten blijft voor buitenstaanders.
Mensen die vaak worden vergeten krijgen een stem. Zo lees je de corona-ervaringen van daklozen, vluchtelingen en slachtoffers van huiselijk geweld. De webdocumentaires schetsen een inspirerend beeld van gedreven en betrokken zorgprofessionals die met innovatieve online-therapieën mensen met een psychische kwetsbaarheid behandelen. Met deze multimediale expositie legt Museum van de Geest een unieke periode in de geschiedenis vast, het erfgoed van zorgen voor de geest ten tijde van corona.

Ook de bezoekers wordt gevraagd naar hun ervaringen. Hoe zorg jij voor je geest in coronatijd? Wat is er volgens jou ‘over het hoofd gezien’? Deel een foto, object. tekst of bijzonder moment waaraan je denkt als het gaat over de coronapandemie. Een selectie van deze verhalen wordt onderdeel van de online expositie. Ook worden objecten uit de collectie van Museum van de Geest toegevoegd. die ‘Over het hoofd gezien’ in historisch perspectief plaatsen. We zien de vuilbrief en de klepper, die in de Middeleeuwen werden gebruikt om mensen met lepra te markeren.

‘Over het hoofd gezien’ is een initiatief van de opleidingsinstelling Geestelijke Gezondheidszorg Verpleegkundig Specialist (GGZ-VS). in samenwerking met fotograaf Inge Hondebrink. journaliste Stephanie Bakker en Museum van de Geest. Directeur Rob Bakker van GGZ-VS: “Al gauw zag ik dat corona een zware wissel trekt op zowel verpleegkundigen als cliënten. Zeker in het begin van de crisis was er nauwelijks aandacht voor mentale gezondheid, we werden letterlijk ‘over het hoofd gezien’. De coronapandemie is een belangrijke periode in de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg. Met deze online-tentoonstelling schetsen  we een mooi beeld van een geëngageerde  beroepsgroep en de veerkracht van mensen met een psychische kwetsbaarheid.”

De multimediale verhalen. deels gebaseerd op een serie gepubliceerde artikelen in Trouw. worden gepresenteerd op www.degeestonline.nl/overhethoofdgezien een website van Museum van de Geest. De tentoonstelling is een groeiproject: er komen dus nog meer verhalen bij. Deze werkwijze geeft de mogelijkheid om in te haken op de actualiteit terwijl er verder onderzoek wordt gedaan naar corona in de GGZ.

Over Museum van de Geest
Museum van de Geest heeft twee vestigingen; één in Haarlem en één in Amsterdam. Het museum in Haarlem brengt de kracht en kwetsbaarheid van de menselijke  geest in beeld. Je wordt uitgedaagd om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art waar kunstenaars hun binnenwereld aan de buitenwereld tonen.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 1844 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail