Cyberpesten – wat is het en hoe kun je het stoppen?

Facebooktwitterlinkedinmail

20 mei 2021 – Cyberpesten: Iemand plaatst nare reacties onder je posts op sociale media, dreigt persoonlijke beelden naar anderen te sturen of probeert je opzettelijk te hacken. Jaarlijks worden er meer dan 500.000 kinderen online gepest en ook volwassenen kunnen er slachtoffer van zijn. In een interview met Radio Salto op 22 april 2021 vertelde collega Boaz Bijleveld, GZ Psycholoog bij ATN Friesland over cyberpesten. Wat is het? En wat kan helpen zodat het online pesten stopt?

Wat is cyberpesten?
In het radiointerview vertelt Bijleveld dat cyberpesten vaak grotere gevolgen heeft dan gepest worden op school.”Dat komt doordat het lastiger is om grip te krijgen op online pesten, of om je ervoor af te sluiten. Online uitingen van pesten staan dag en nacht op het internet, waar een groter publiek het kan zien. Je kunt de inhoud moeilijker verwijderen en soms is de afzender onbekend. En doordat je vaak te maken hebt met anonimiteit kunnen pesters sneller een grens over gaan. Terwijl omstanders juist minder snel kunnen ingrijpen”

Wat kun je tegen cyberpesten doen?
“Veel”, meent Bijleveld. “Via websites als Mediawijsheid, Meldknop of Help Wanted kunnen docenten, ouders en jongeren goede informatie vinden en echt geholpen worden. Daarnaast is voorlichting op scholen belangrijk, net als investeren in groepsvorming, zodat jongeren leren om niet mee te gaan in online gedrag als het niet goed voelt.”

Weten wat cyberpesten veroorzaakt? En wat je kunt doen als het je overkomt? Bekijk het hele gesprek in bovenstaande video. En lees deze tips  op Instagram over hoe je cyberpesten stopt.

Tips voor ouderen en docenten:

Raak niet in paniek. Door zonder oordeel te luisteren naar iemand die slachtoffer is van cyberpesten, kun je vaak al veel betekenen. Stel vragen als: Wat is er precies gebeurd? Wat dacht je toen het gebeurde? Hoe was dit voor jou? En wat heb je nodig? Meld cyberpesten en zoek hulp!

Bron: lentis.nl 

Hoe pak je cyberpesten aan? Bekijk het dossier cyberpesten

Dit bericht is 3342 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail