Online congres over hechtingsproblematiek

Facebooktwitterlinkedinmail

17 juni 2020 – Op donderdag 1 oktober 2020 vindt het jaarlijks congres over hechtingsproblematiek online plaats. Deelnemers krijgen vanaf die datum een hele maand toegang tot de bijdrages van de sprekers. Ook zal er gelegenheid zijn tot het stellen van vragen en mogen deelnemers een collega kosteloos aanmelden of zelf gratis aan een tweede online congres deelnemen.

De gehechtheid van kinderen met een ouder of betekenisvolle andere persoon komt vaak goed tot stand, maar is daarom zeker niet vanzelfsprekend. Er zijn tenslotte veel factoren die kunnen maken dat een veilige hechting moeilijker te realiseren is. Een ouder kan bijvoorbeeld om uiteenlopende redenen moeite hebben met mentaliseren en / of sensitief en responsief reageren. Bijvoorbeeld omdat ze autisme hebben, depressief zijn, psychiatrische problemen ervaren of verslaafd zijn.

Ook kunnen er kindeigenschappen zijn, zoals bijvoorbeeld het hebben van een licht verstandelijke beperking of een trauma, die het hechtingsproces verstoren. Ouders moeten zich vervolgens weer op een goede manier zien te verhouden tot deze kenmerken van hun kind. Wanneer dat niet lukt, voelen ouders zich al snel schuldig. Zeker wanneer de term “hechtingsproblematiek” valt, denken ouders vaak dat zij iets fout gedaan hebben.

Het online congres over hechtingsproblematiek gaat over de manier waarop je in zulke situaties als professional kunt werken aan een veilige gehechtheid tussen opvoeder en kind.

Sprekers

Zeven experts delen op dit online congres hun inzichten met de deelnemers in evenveel video-bijdrages:

  • Dr. Fabiënne Naber (Erasmus Universiteit Rotterdam) – Verstoorde hechting en de breinontwikkeling over de eerste levensjaren heen
  • Dr. Sophie Reijman (University of Copenhagen) – Kindermishandeling en gedesorganiseerde gehechtheid: valkuilen en richtlijnen voor de praktijk
  • Prof. Dr. Marian Bakermans – Kranenburg (Universiteit Leiden) – Intergenerationele overdracht
  • Drs. Paulien Kuipers (Stichting Kinderleven) – Depressieve moeders en de relatie met hun jonge kind
  • Drs. Nel Petilon (GGNet) – Hechting vanuit het perspectief van KOPP/KVO kinderen
  • Drs. Birgitta Kox (Autrinsiek) – Gehechtheid bij een ASS
  • Harm Jan Blokzijl – Systemisch werken binnen gezinnen waarbij er sprake is van LVB problematiek en hechtingsproblemen

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit online congres is accreditatie aangevraagd bij Register Vaktherapie, SKJ, FGzPt, NIP K&J/NVO-OG, Registerplein, Kwaliteitsregister V&V, VSR, AbSg en Lerarenregister.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de de site van het Euregionaal Congresburo.

Bron: persbericht

Dit bericht is 2585 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail