NVvP: ‘Gøtzsche zaait onnodig angst en wantrouwen’

Facebooktwitterlinkedinmail

21 december 2016 – De gisteravond gepresenteerde Nederlandse vertaling van Gøtzsches nieuwe boek ‘Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning’ is aanleiding voor veel discussie in de media. Evenals in zijn vorige boek, heeft de Deense arts kritiek op de psychiatrie, ditmaal toegespitst op de psychofarmaca die niet zouden werken en die grote gevaren voor patiënten zouden veroorzaken. In het voorwoord, geschreven door Dick Bijl, wordt ingegaan op de Nederlandse situatie en gesuggereerd dat de psychiatrie weigert in debat te gaan.

Als wetenschappelijke vereniging staat de Nederlandse Vereninging voor Psychiatrie (NVvP) op het standpunt dat medicatie een essentiële rol speelt in de behandeling. Psychiatrische patiënten lijden soms ondraaglijk en psychofarmaca kunnen gelukkig regelmatig dat lijden verlichten. Dat blijft echter maatwerk.

NVvP: ‘Wij staan positief tegenover een goede discussie over de positie van medicatie in de behandeling. Gøtzsche is echter een onredelijke gesprekspartner op oorlogspad. De felheid en ongenuanceerdheid waarmee Gøtzsche en Dick Bijl hun kritiek uiten, storen ons enorm. Zij zaaien hiermee doelbewust angst onder onze patiënten. De mogelijke gevolgen daarvan, zoals het acuut stoppen met medicatie of zelfs met het bezoek aan de psychiater, is iets wat we de heren zwaar aanrekenen’.

Om de patiënten gerust te stellen en van goede informatie te voorzien, zal de NVvP daar waar dat genuanceerd kan, een reactie in de media geven. Vandaag is een kort interview met voorzitter prof. dr. Damiaan Denys gepubliceerd in Dagblad Trouw.

Bron: nvvp.net

Dit bericht is 13430 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail