Geen verband antidepressiva en agressiviteit als gevolg van ontbrekend enzym

Facebooktwitterlinkedinmail

antidepressiva

17 februari 2016 – Onderzoekers van Bijwerkingencentrum Lareb en Erasmus MC hebben geen verband gevonden tussen het gebruik van moderne antidepressiva (serotonine heropnameremmers, ofwel SSRI’s) en agressie bij patiënten die een enzym in de lever missen. Het onderzoek was ingesteld naar aanleiding van actuele zaken rond agressie bij mensen die SSRI’s slikken bij depressie, zo meldt medicalfacts.nl .

De onderzoekers hebben een groep personen onderzocht, die zich bij het bijwerkingencentrum Lareb hadden gemeld in verband met agressiviteit bij het gebruik van SSRI’s. Bij hen zijn DNA variaties onderzocht in enzymen die voor de afbraak van SSRI’s (bijvoorbeeld citalopram, paroxetine, sertraline) belangrijk zijn. Prof. dr. Ron van Schaik, hoogleraar farmacogenetica, Klinische Chemie Erasmus MC: “De afgelopen tijd werden gevallen van agressie gemeld bij patiënten met depressie die gebruik maakten van SSRI’s. Aangenomen werd dat bepaalde erfelijke variaties in enzymen bij die mensen zou leiden tot een veel grotere kans op agressie dan bij mensen zonder die erfelijke variaties. Bij de groep onderzochte personen is geen ondersteuning gevonden voor de stelling dat erfelijk bepaalde vermindering van de snelheid waarmee antidepressiva door het lichaam worden verwerkt, een hoger risico geven op agressiviteit als bijwerking van SSRI’s.”

De onderzochte erfelijke kenmerken zijn wel van belang bij het voorspellen van de bloedconcentraties bij een bepaalde dosering en zijn in ieder geval relevant voor het voorkomen van andere bijwerkingen of van ineffectiviteit. De KNMP heeft hiervoor op DNA aangepaste doseringsadviezen opgesteld.

Bron: medicalfacts.nl 

Dit bericht is 3287 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail