Nieuw Lifelines-onderzoek naar mentale gezondheid en sociaal gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

5 mei 2022 – Hoogleraar Neurobiologie Martien Kas van de Rijksuniversiteit Groningen is recent een onderzoek gestart naar mentale gezondheid en sociaal gedrag binnen Lifelines. Kas gebruikt een smartphone-app genaamd Behapp om zo accuraat mogelijk te meten hoeveel sociaal gedrag mensen vertonen. Met de resultaten van het onderzoek hopen Kas en andere wetenschappers in de toekomst bij te kunnen dragen aan de behandeling van hersenziekten zoals depressie en de ziekte van Alzheimer.

Om deze kennis te vergaren is een grote hoeveelheid deelnemers nodig. De samenwerking tussen Lifelines en Behapp is daarom zeer waardevol, want Lifelines is een grote onderzoeksinstelling met deelnemers uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Via de app Behapp kunnen mensen op een laagdrempelige manier aan het onderzoek meedoen. “Vragenlijsten over sociaal gedrag stellen vaak hele moeilijke vragen, bijvoorbeeld hoeveel mensen je de afgelopen twee maanden gesproken hebt. De app meet op een precieze en vertrouwelijke manier het sociale gedrag van deelnemers zonder dat zij daarvoor iets hoeven te doen. Behalve de app installeren natuurlijk”, aldus Kas.

Onderzoek naar sociaal gedrag
Martien Kas doet aan de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar het belang van sociaal gedrag voor onze mentale gezondheid. Onderzoek uit dit veld laat zien dat sociale contacten van groot belang zijn voor onze mentale gezondheid en dat mensen in slechte mentale gezondheid daarnaast ook verminderd sociaal gedrag vertonen. Kas probeert te ontrafelen waarom sommige mensen minder sociaal gedrag vertonen dan andere mensen. Daarbij kijkt hij ook naar hoe verminderd sociaal gedrag en mentale gezondheid aan elkaar gerelateerd zijn.

Bron: rug.nl

Dit bericht is 1522 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail