Nieuwe toolkit voor zorgprofessionals ter bevordering gender- en LHBTI-sensitieve zorg

Facebooktwitterlinkedinmail

17 februari 2021 – Om zorgprofessionals bewust te maken van de rol die sekse, gender en seksuele oriëntatie spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan, is de nieuwe Komt een mens bij de dokter Toolkit gelanceerd.

De Toolkit biedt praktisch informatie en verwijst naar relevante interventies, materialen en kennisbronnen om kennis en vaardigheden op specifieke punten bij te spijkeren of om patienten en cliënten mee bij te staan. Een verklarende begrippenlijst geeft waar nodig uitleg over gebruikte termen die nog niet helemaal ingeburgerd zijn. De Toolkit is een initiatief van Rutgers, WOMEN Inc. en COC Nederland, die samen de Alliantie Gezondheidszorg op Maat vormen.

Karlijn de Blécourt, mede-ontwikkelaar van De Toolkit en werkzaam bij Rutgers: “Vaak maakt het niet uit wat iemands seksuele voorkeur is, of dat iemand zich als man of vrouw identificeert. Maar als het over de gezondheid gaat is het van cruciaal belang. Aandacht van zorgprofessionals voor verschillen in sekse, gender en seksuele oriëntatie maken dat je optimaal kunt bijdragen aan het herstel en welzijn van de individuele patiënt of cliënt. Toch is deze benadering nog lang niet vanzelfsprekend. Hier willen we met De Toolkit verandering in brengen.”

Testen op sensitiviteit zorg
In De Toolkit is ook een test opgenomen die zorgprofessionals inzicht geeft in welke mate zij oog hebben voor diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie. Door stellingen te beantwoorden komen profesionals erachter waar er nog ruimte is voor verbetering. Een concreet stappenplan geeft vervolgens handvatten om gender- en LHBTI-sensitieve zorg op maat te kunnen leveren.

Alliantie Gezondheidszorg op Maat
De Alliantie Gezondheidszorg op Maat zet zich in voor gender- en LHBTI-sensitieve zorg. De Alliantie maakt het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust van de rol die sekse, gender, seksuele oriëntatie en levensloop spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan. Dit doet de Alliantie door het organiseren van bijeenkomsten, congressen en Masterclasses Inclusieve Gezondheid, het bundelen en verspreiden van kennis uit onderzoek en met campagnes (o.a. ‘Komt een mens bij de dokter’) en lobby. De Toolkit is ontwikkeld in samenwerking met Panton, een ontwerpstudio gespecialiseerd in het ontwerpen van producten, diensten en processen in de zorg.

Feiten & cijfers

    • Lesbische, homoseksuele en bi+ jongeren hebben twee keer zo vaak suïcidegedachten dan heteroseksuele jongeren. Zij hebben ook ruim vier keer zo vaak een suïcidepoging gedaan.
    • Vrouwen hebben vaker en meer last van bijwerkingen van medicijnen dan mannen.
    • Tweederde van de trans personen voelt zich eenzaam, en een kwart zelfs zeer eenzaam.
    • Biseksuele mensen zij vaker psychisch ongezond (26%) dan homosekuele en lesbische mensen (17%) en heteroseksuele mensen (11%).
    • Mannen zoeken minder snel professionele hulp bij psychische problemen en haken ook eerder af als zij dit wel doen.
    • Voor meer feiten en cijfers bekijk: www.komteenmensbijdedokter.nl

Bron: persbericht

Dit bericht is 2576 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail