Nieuwe online KRO-NCRV serie Het goddelijke lichaam over de drang naar perfectie onder druk

Facebooktwitterlinkedinmail

17 maart 2021 – Een goddelijk lichaam: wie wil dat nu niet? Maar wat is dat dan? Hoe ver wil je gaan om perfectie te bereiken? In de nieuwe online Brandpunt + serie Het goddelijke lichaam (vanaf vrijdag 19 maart wekelijks te zien op het YouTube kanaal van NPO3) worden verschillende jongeren gevolgd die elk op hun eigen manier streven naar lichamelijke perfectie. 

Perfectie die ze bij anderen zien, bijvoorbeeld op social media, en die ze door intensief sporten, streng diëten of cosmetische behandelingen ook proberen te behalen. Maar wanneer slaat dit streven naar een goddelijk lichaam door in een ziekelijke obsessie? Wanneer wordt mooi willen zijn echt pijn lijden? En zit schoonheid niet vooral tussen je oren? Met deze serie laat KRO-NCRV zien wat de gevolgen kunnen zijn als die perfectie het nieuwe normaal wordt. Want lichamelijke perfectie zie je tegenwoordig overal. Open je insta feed, zet je tv aan, open een magazine en je wordt overladen met gespierde mannen, vrouwen met smalle tailles, ronde billen en prachtige symmetrische gezichten.

Aflevering 1 
Bij eetstoornissen denken de meesten vooral aan vrouwen. Onterecht: 10% van de mensen met een eetstoornis is man. De drang naar een gespierd lichaam resulteerde bij Ricky Frissen (26) en Ivo de Ruijter (24) in een eetstoornis, waarbij streng diëten werd afgewisseld door extreme eetbuien. Hoe maak je eetstoornissen onder mannen beter bespreekbaar?

Aflevering 2
Over fatshaming en #bodypositivity. Toen Joann van den Herik (21) voor het eerst een plussize model op de cover zag staan, dacht ze: dit kan ik ook. Zij wil de modewereld veranderen. Volgens Fat Liberation-aanhanger Bappie Kortram (30) is maatschappelijke druk de enige reden dat mensen afvallen. Hij wil dikke mensen bevrijden van stigma’s, maar kan dat in een wereld waarin uiterlijk zo belangrijk is?

Aflevering 3
Van je selfie pimpen op insta, naar jezelf pimpen in de schoonheidskliniek. Door sociale media neigen steeds meer jongeren naar cosmetische behandelingen. Zo ook Hannah de Wit (25). Geïnspireerd door Instagramfilters en influencers wil ze haar lippen vergroten. Maar leidt dat echt tot een positiever zelfbeeld? En wordt influencer Melle van Rooijen (22), die alles aan zichzelf laat veranderen, daar echt gelukkiger van?

Aflevering 4
Billen, wie houdt er niet van? Fitgirl/influencer Rachel John (20) heeft veel over voor een mooi achterwerk. Ze sport zes dagen per week om haar lichaam, en zeker haar billen, in shape te houden. Maar is het mooie plaatje wat ze online laat zien wel de werkelijkheid? Tessa van Hout (27) reist voor mooie billen naar Turkije voor een ‘Brazilian Butt’. De makkelijkste optie, of lijkt dat maar zo?

Het goddelijke lichaam, vanaf vrijdag 19 maart om 15.00 uur bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3

Bron: persbericht

Dit bericht is 1845 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail