Nieuwe keuzehulp voor mensen met angst- en piekerklachten

Facebooktwitterlinkedinmail

11 juni 2022 – Al langere tijd zien we dat jongvolwassenen worstelen met hun mentale gezondheid. Dat bleek ook uit recente cijfers van het CBS. Juist nu is het belangrijk om bij te dragen aan hun mentale veerkracht en welbevinden. Iemand die last heeft van bijvoorbeeld angst kan zelf al veel doen om klachten te verminderen. De nieuwe keuzehulp angst- en piekerklachten helpt bij het zoeken en vinden van passende (zelf)hulp.

Veel (jong)volwassenen kampen met toegenomen prestatiedruk op hun studie of werk, de stress rondom de corona pandemie en de zorgen rondom de oorlog in Oekraïne. Welke (zelf)hulp nodig is om met angstklachten om te gaan, verschilt per persoon. Daarvoor heeft mentaalvitaal.nl nu de keuzehulp angst- en piekerklachtenontwikkeld.

Voor wie?
Deze keuzehulp is geschikt voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar die last hebben van angst en/of piekeren. De keuzehulp is ook geschikt voor mensen die willen stoppen met roken of gestopt zijn. Mensen die (tijdelijk) stoppen met roken, kunnen last krijgen van angst- en depressieklachten. Dat kan komen door ontwenningsverschijnselen. Het kan ook komen doordat iemand een nieuwe manier moet vinden om met emoties of lichamelijke onrust om te gaan.

Persoonlijk advies
Mensen met angst- en piekerklachten hebben verschillende mogelijkheden om daar wat aan te doen. Vaak kunnen zij zelf veel doen om angst te verminderen. Ook als zij al op zoek zijn  naar hulp (bijvoorbeeld van een psycholoog) of op een wachtlijst staan. De keuzehulp stelt een aantal vragen onder andere over de mate van angst, over (andere) diagnoses en over  leefstijl. En aan welke hulp iemand behoefte heeft. Zo krijgt diegene een advies op maat.

Om ervoor te zorgen dat angstklachten niet erger worden kun je zelf veel doen. Aanpassingen in je leefstijl, zoals meer ontspanning of stoppen met roken bijvoorbeeld. En zoek op tijd hulp als je je zorgen maakt of twijfelt.

Zelftest angst
Wie begint aan de keuzehulp, kan eerst een zelftest invullen. Dit zijn zeven vragen (gebaseerd op de GAD-7, een zelfrapportage vragenlijst) om de mate van angst in te schatten. Na het invullen hiervan ziet iemand direct of de keuzehulp wel of niet geschikt is voor hem of haar. Indien de score aan de hoge kant is, dan geven wij het advies om contact op te nemen met de huisarts, aangezien de keuzehulp dan minder geschikt is.

Meer informatie
Ken je (of ben je) iemand met angstklachten? Werk je (veel) met mensen met angstklachten? Verspreid dan deze keuzehulp.

> mentaalvitaal.nl/voor-mij-hulp/keuzehulp-angst 

Wil je meer weten over de keuzehulp of heb je vragen over Mentaal Vitaal? Je kunt je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail. De medewerkers van de Infolijn Mentaal Vitaal staan je graag te woord.

mentaalvitaal.nl>>>

Bron: trimbos.nl

 

Dit bericht is 2697 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail