Nieuwe campagne moet aantal zelfmoorden omlaag brengen

Facebooktwitterlinkedinmail

7 februari 2017 – Als onderdeel van een brede landelijk aanpak start 113 samen met regionale Suïcidepreventie Actienetwerken een landelijke campagne met als ambitie om het aantal zelfmoorden in Nederland de komende jaren structureel terug te dringen. De campagne heeft als doel om publiek en zorgverleners bewust te maken dat aan dit maatschappelijke probleem iets te doen is. 

Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 1.850 mensen als gevolg van suïcide. De campagne moet bijdragen aan: het doorbreken van het taboe op praten over suïcide, het herkennen van signalen van suïcidale gedachten, het geven van concrete tips en handvatten over hoe je hiermee kan omgaan en erop wijzen dat je terecht kunt voor hulp bij 113.

Zelfmoord is een daad van wanhoop, vaak een gevolg van een grote persoonlijke crisis. Niemand wil echt dood, maar sommige mensen willen niet meer zo verder leven. Veel van de overlevenden zijn blij dat zij na een zelfmoordpoging nog leven en hebben ervaren dat hulp helpt.

113 ZelfmoordpreventieDe hulplijn van 113 is ook telefonisch bereikbaar op 0900-0113.

Niet alleen de zorgsector is verantwoordelijk voor zelfmoordpreventie. Alle instanties die te maken hebben met mensen met zelfmoordplannen moeten suïcidaal gedrag beter leren herkennen. Zorginstanties, gemeenten, de politie, maar ook scholen, sportverenigingen en kerken moeten beter gaan samenwerken om het aantal zelfmoorden terug te dringen.

113 Zelfmoordpreventie heeft overigens heel bewust voor het woord ‘zelfmoord’ gekozen, in plaats van zelfdoding of suïcide. “Onderzoek heeft uitgewezen dat hulpvragers ons vinden door te zoeken op het woord ‘zelfmoord’. Zij zoeken veel minder vaak op de term zelfdoding of suïcide”, schrijft de organisatie op de website.

 

Zelfmoord in cijfers
– Per dag plegen 5 mensen zelfmoord
– In 2016 ging het om 1871 mensen
– De hulplijn of chat van www.113.nl wordt 150 keer per dag benaderd>

Een groot probleem is dat mensen niet met anderen over hun zelfmoordgedachten durven te praten. Er rust een taboe op.

Bron: nos.nl / 113.nl

Dit bericht is 2606 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail