Depressie is even slecht voor het hart als hoge bloeddruk

Facebooktwitterlinkedinmail

6 februari 2017 – Bij oorzaken van een hartaandoening denk je meestal aan roken, overgewicht en een te hoog cholesterol. Niet aan mentale problemen. Maar uit een recent Duits onderzoek blijkt dat depressie net zo’n groot gevaar voor de gezondheid van je hart is als al die andere risicofactoren die we doorgaans aan hartaandoeningen toeschrijven.

Depressie is een groot probleem in onze samenleving. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben er over de hele wereld maar liefst 350 miljoen mensen last van. Hoewel bekend als een mentale aandoening, kan depressie ook invloed hebben op onze fysieke gesteldheid. En dan met name op het hart, blijkt uit een nieuwe studie.

Duits onderzoek

Een team van Duitse onderzoekers van het Helmholtz Zentrum München, de Technische Universiteit München en het Duitse Centrum voor Cardiovasculaire Aandoeningen screenden tien jaar lang de gezondheidssituatie van 3428 mannen met een leeftijd tussen de 45 en 74 jaar oud. Uit hun analyses bleek dat sterven aan een hartziekte even vaak het gevolg is van een depressie als van een van de grote vijf risicofactoren. (Te weten overgewicht, hoog cholesterol, diabetes, hoge bloeddruk en roken.)

Studie van tien jaar

Over een periode van tien jaar registreerden de onderzoekers 557 overlijdens en 269 cardiovasculaire aandoeningen onder de deelnemers. Voor het vaststellen van een depressie maakte het onderzoek gebruik van een vragenlijst. Deelnemers konden hierop aangeven of ze verschillende symptomen van depressie, zoals angst en vermoeidheid, ondervonden. Op basis hiervan kon de aanwezigheid van een eventuele depressie worden bepaald.

Solide middenpositie

Uit de antwoorden bleek dat depressie aan de basis lag van ongeveer 15 procent van de gevallen waarin hartaandoeningen de doodsoorzaak waren, tegenover 8 procent bij een te hoog cholesterol en 21 procent bij overgewicht. Slechts twee risicofactoren waren verantwoordelijk voor een nog hoger percentage sterfgevallen: roken (tussen de 17 en 20 procent) en een hoge bloeddruk (tussen de 30 en 34 procent). ‘Depressieve klachten en uitputting nemen een solide middenpositie in bij de risicofactoren op een hartaandoening’, concluderen de onderzoekers dan ook terecht in de Journal Atherosclerosis.

Bron: nedkad.nl 

Dit bericht is 6508 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail