Aantal zelfdodingen in Nederland opnieuw iets toegenomen

Facebooktwitterlinkedinmail

29 juni 2017 – Vorig jaar maakten 1.894 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2015. Dit zijn gemiddeld 5,2 zelfdodingen per dag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag, aldus NU.nl.

Het aantal zelfdodingen stijgt sinds 2007 na een periode van schommelingen. Toch ligt, rekening houdend met de bevolkingsgroei en vergrijzing, het gemiddelde zelfdodingscijfer sinds drie jaar op hetzelfde niveau: 11,1 gevallen per 100.000 inwoners. In 2014 gold dat nagenoeg als het gemiddelde in de Europese Unie.

In Nederland overlijden tweemaal zoveel mannen als vrouwen door zelfmoord. Bij mannen zijn scheiding of het overlijden van de partner risicofactoren. Bij de groep mensen van zestig jaar of ouder is het aantal zelfdodingen tussen 2012 en 2016 gestegen: in de laatste cijfers valt een derde van de gevallen in die leeftijdscategorie.

Groningen is de provincie met relatief de meeste zelfdodingen. Ook Friesland en Limburg staan hoog. Zuid-Holland kent relatief het laagste aantal. De vier grootste gemeenten komen eveneens lager uit dan landelijk gemiddeld.

Zelfmoord? Praat erover! 

  • Heb jij gedachten over zelfdoding? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie.
  • Heb je een naaste verloren aan zelfdoding, maak je je zorgen om iemand of heb je last van depressies? Neem dan contact op met Korrelatie.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 4414 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail