Mensen van middelbare leeftijd minder vrolijk en vaak angstig 

Facebooktwitterlinkedinmail

middelbare leeftijd, somber, angstig

4 februari 2016 – Onderzoekers stellen dat mensen tussen de 40 en 59 jaar oud het minst vrolijk en het vaakst angstig zijn. De zorg voor kinderen en bejaarde ouders worden als redenen genoemd.

Voor deze studie is door het Britse Office for National Statistics (pdf) data geanalyseerd over het welzijn van meer dan 300.000 volwassenen in Groot-Brittannië tussen 2012 en 2015.

Uit het onderzoek concluderen de onderzoekers dat mensen vanaf 35 jaar laag scoren op tevreden, en hoog op angst. De leeftijdsgroep 40-59 jaar oud scoort het laagste op vrolijkheid en het hoogst op angst.

De onderzoekers vonden het opvallend dat zelfs mensen van 90 jaar of ouder hoger scoorden op tevredenheid en geluk dan de groep tussen 40 en 59 jaar oud. Vrouwen zijn over het algemeen vaker angstig dan mannen, maar ook vrolijker en meer tevreden met het leven.

Jongeren

Jonge respondenten scoren hoog op levenstevredenheid en op de vraag of ze zichzelf de moeite waard vinden. Een verklaring hiervoor is volgens de onderzoekers dat jonge respondenten vaak nog studeren en daarnaast meer tijd hebben voor leuke activiteiten. Mensen van middelbare leeftijd hebben meestal meer verplichtingen dan jongeren en moeten meer moeite doen om hun werk en gezin te combineren.

Mensen tussen de 60 en 79 jaar oud zijn volgens het onderzoek het meest tevreden met hun persoonlijke welzijn, maar deze niveaus nemen wel af naarmate iemand ouder wordt binnen deze leeftijdsgroep.

Levensfases

De problemen die spelen bij mensen van middelbare leeftijd wijken vaak af van die in andere leeftijdsgroepen, stelt Rachel Boyd van de instelling Mind die zich inzet voor betere geestelijke gezondheid in Groot-Brittannië.

“Ze kunnen de zorg voor hun kinderen en voor hun eigen ouders als lastig ervaren. Ook moeten ze omgaan met veranderingen in de familie, zoals sterfgevallen of scheidingen.” Daarnaast is er in deze leeftijdscategorie volgens Boyd ook financiële druk van bijvoorbeeld een hypotheek.

De onderzoekers raden mensen die angst ervaren aan om er met iemand over te praten, bijvoorbeeld met een vriend of familielid.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 4503 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail