Na publiekscampagne depressie geen extra patiënten bij de huisarts

Facebooktwitterlinkedinmail

3 maart 2017 – De publiekscampagne depressie heeft niet tot een extra instroom van patiënten met psychische problemen in de huisartsenpraktijk geleid. Dat blijkt uit analyses die het NIVEL heeft gedaan voor het ministerie van Volksgezondheid. De resultaten zijn op 15 februari naar de Tweede Kamer gestuurd als onderdeel van een overzicht van de verschillende initiatieven rondom depressiepreventie.

De onderzoekers vergeleken de instroom van patiënten met psychische klachten na de start van de campagne omgaanmetdepressie.nl met de instroom van patiënten in de jaren daarvoor. Op basis van onze gegevens concluderen ze dat de publiekscampagne depressie geen invloed heeft gehad op het aantal patiënten dat zich met psychische klachten bij de huisarts meldt.

Campagne Omgaan met depressie

Op 26 september 2016 startte de minister van VWS deze publiekscampagne, met als doel het taboe op depressie te verminderen. Mensen met een depressie zouden eerder over hun psychische klachten moeten praten, maar ook naasten zouden meer alert moeten worden op signalen van anderen.

De campagne bestond onder andere uit TV spots, reclame spots en de website omgaanmetdepressie.nl. Mensen krijgen vooral meer kennis over de symptomen van depressie en over wat men kan doen voor iemand met depressieve klachten. Jongeren weten door de campagne dat depressie vaak voorkomt. Sinds de start van de campagne hebben ruim 45.000 mensen de depressietest op omgaanmetdepressie.nl ingevuld.

Over het NIVEL onderzoek

Nu zou het kunnen dat door de campagne de huisartsenpraktijk vol zou stromen met patiënten met psychische problemen. Om dat te monitoren vroeg het ministerie van VWS het NIVEL om vanaf de start van de campagne per week de instroom van nieuwe patienten te monitoren. Voor dit onderzoek gebruikten de onderzoekers de surveillancecijfers van NIVEL Zorgregi­stra­ties. Daarmee heeft NIVEL inzicht in de klachten en aandoeningen in de Nederlandse bevolking op basis van – geanonimiseerde – gegevens uit elektronische medische dossiers van huisartsenpraktijken.

Bekijk de aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer

Bron: nivel.nl

 

Dit bericht is 2455 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail