Hoofdlijnenakkoord geestelijke gezondheidszorg ondertekend

Facebooktwitterlinkedinmail

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en 12 partijen uit de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein ondertekenen het hoofdlijnenakkoord.

Het hoofdlijnenakkoord ggz loopt van 2019 tot en met 2022. De partijen willen dat mensen de geestelijke gezondheidszorg krijgen die nodig is, afgestemd op hun behoefte. Er zijn daarom afspraken gemaakt en investeringen toegezegd om de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden.

GGZ Nederland is met name blij over afspraken om iets te doen aan het tekort aan personeel in de sector, het verminderen van regeldruk voor medewerkers en het bieden van  meer mogelijkheden voor beroepsgroepen zoals ervaringsdeskundigen, hbo psychologen en psychodiagnostisch werkers. Deze afspraken moeten bijdragen aan vermindering van wachttijden voor patiënten. Ook afspraken over de aansluiting tussen zorg uit de Zorgverzekeringswet en zorg en ondersteuning in het sociaal domein, moeten leiden tot  meer mogelijkheden voor patiënten en cliënten en betere samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten.

Naast GGZ Nederland zette staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van VWS zijn handtekening, evenals vertegenwoordigers van MIND, NVvP, V&VN, Zorgverzekeraars Nederland, NIP, P3NL, LVVP, RIBW Alliantie, Federatie Opvang, InEen en platform MEER GGZ.  De Vereniging Nederlandse Gemeenten zal op een later moment besluiten over het al dan niet aansluiten bij de bestuurlijke afspraken.

Zie ook de reactie van GGZ Nederland op het akkoord en de samenvatting van het onderhandelaarsakkoord.

Bron: rijksoverheid.nl / ggznederland.nl

Dit bericht is 3841 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail