Na een bewogen jaar tijd voor #eenkleingebaar tegen eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

9 december 2020 – Een klein gebaar kan genoeg zijn om warmte te verspreiden en eenzaamheid tegen te gaan. Dat is het idee achter de actie #eenkleingebaar, die is opgezet door vrijwilligersorganisatie Humanitas, Stichting Present, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, Niet Alleen en De Zonnebloem.

Een kopje koffie, chocola langsbrengen of een snorretje tekenen op een raam bij een verpleeghuis: het zijn kleine gebaren die grootse effecten kunnen hebben. En juist dat is wat het initiatief #eenkleingebaar wil bereiken. In de persconferentie van gisteravond noemde minister De Jonge het initiatief, dat eenzaamheid in de coronapandemie wil tegengaan.

Het idee is eenvoudig: doe een kerstkaartje in de bus, maak een praatje of deel een ander klein gebaar met iemand. Op die manier kunnen we laten weten dat we er voor elkaar zijn, ook nu er door de coronacrisis veel minder kan. Deel vervolgens wat jij doet voor een ander op social media en gebruik de hashtag #eenkleingebaar. Zo nodigen we samen steeds meer mensen uit iets voor een ander te doen in deze moeilijke tijd.

Humanitas doet als initiatiefnemer natuurlijk ook mee. De vrijwilligersorganisatie stuurt 19.000 cadeaupakketjes naar hun medewerkers en vrijwilligers en roept deze duizenden mensen op om de cadeautjes weer aan anderen te geven. “Het idee achter onze actie is delen = vermenigvuldigen. Er zitten drie cadeautjes in de pakketjes, waarvan de ontvangers zelf mogen kiezen welke ze willen delen.”

Zo zit er bijvoorbeeld een papieren vaasje met een bloemetje in of een chocoladereep. Ook zitten er gesprekskaartjes in. “We willen eenzaamheid in deze periode tegengaan, dus ons pakket is echt gemaakt om contact met anderen te leggen. Je kan een kaartje op de post doen naar iemand, maar je kan ook een chocoladereep aan je buurvrouw geven en met haar een kopje koffie drinken.”

En als iedereen van die 19.000 mensen twee cadeautjes doorgeeft, zou dat fantastisch zijn, zegt Ronday. “Dan hebben we een hele grote beweging met kleine gebaren.”

“Een kopje koffie kan van enorme betekenis zijn voor iemand die eenzaam is.

Pieter Cnossen
Ook Stichting Present is aanjager van de actie. Directeur Pieter Cnossen is blij dat minister De Jonge bij de persconferentie mensen zo duidelijk heeft aangespoord om iets voor anderen te doen. “Heel veel mensen willen dat wel, maar durven niet door de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven. Door dit initiatief zie je hoe het kan, ook op een veilige manier.”

De Jonge doet komende ochtend zelf mee aan het initiatief, vertelt Cnossen. “Hij gaat een kopje koffie drinken bij een alleenstaande vrouw. Zo supersimpel kan het zijn. Een kopje koffie kan van enorme betekenis zijn voor iemand die eenzaam is.”

Steeds meer organisaties, mensen, instellingen en initiatieven sluiten zich aan door hun activiteit ook te voorzien van de hashtag #eenkleingebaar. En het mooie is dat iedereen zich aan kan sluiten! Na een bewogen jaar is het tijd voor #eenkleingebaar.

Humanitas geeft jou graag #eenkleingebaar 
Wil je meedoen aan #eenkleingebaar? Humanitas heeft een speciaal pakketje voor jou beschikbaar. Vanaf 27 december kun je bij ons een Kletsdoos en Chocoladepakketje aanvragen. Dit pakketje vraag je aan door een mail te sturen aan info@humanitas.nl. We sturen graag minimaal 10 pakketjes naar je toe, zodat jij ze weer kunt weggeven. We hebben een beperkt aantal pakketjes beschikbaar, dus wees er snel bij, want op=op.

Bron: nos.nl / humanitas.nl

Dit bericht is 2474 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail