Minister Ernst Kuipers op Duurzame dinsdag over de Groene GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

12 november 2022 –  Minister Ernst Kuipers:  Duurzaamheid in de zorg is belangrijk, want de zorg is verantwoordelijk voor zo’n 7 tot 8 procent van de CO2-uitstoot in ons land. Het is goed om te zien dat er door de sector op allerlei manieren wordt gewerkt aan het verminderen van de negatieve impact van de zorg op ons klimaat en milieu. Ook wil ik dat duurzaamheid binnen VWS een standaard onderdeel wordt van ons beleid. Op #DuurzameDinsdag wil ik laten zien dat er door de sector hard wordt gewerkt aan de verduurzaming van de zorg. Deze keer: Leonie Bais en Emma Toussaint over de Groene GGZ.

Leonie werkt voor GGZ-instelling Lentis op de locatie in Zuidlaren en heeft daar, met hulp van studente Healthy Ageing Professional Emma, een begin gemaakt aan de Groene GGZ bij Lentis. Het idee daarvoor begon bij Leonie in coronatijd, toen Nederlanders massaal gingen wandelen in de natuur. Leonie begreep niet dat hun cliënten binnen moesten zitten, terwijl buiten wandelen juist goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de natuur stressverlagend werkt en depressieve klachten vermindert. Bovendien zorgt meer buiten zijn voor de verbetering van slaap. En dat is precies waar cliënten in de GGZ bij gebaat zijn. Daarnaast kan het investeren in de natuur en biodiversiteit van GGZ-terreinen een positieve impuls geven aan de verduurzaming in de zorg. Daarom stapte ze naar haar leidinggevende om het integreren van de natuur in de GGZ te bespreken, die haar ruimte gaf om daarmee te experimenteren. Samen met Emma ging ze vervolgens aan de slag.

Innoveren kun je niet alleen, daarom betrokken Leonie en Emma zoveel mogelijk mensen binnen de organisatie om samen te bedenken hoe Lentis dit aan moest pakken. Ook maakten ze gebruik van de kennis en ervaring van de landelijke Groene GGZ beweging: een initiatief van het IVN, Instituut voor natuureducatie en Nature For Health , samen met 14 andere GGZ-instellingen. Dat resulteerde in de Maand van de Groene GGZ in april dit jaar. Tijdens deze maand organiseerden ze allerlei buitenactiviteiten om cliënten en collega’s kennis te laten maken met het effect van de natuur op je welbevinden. Zo wandelden ze in de natuur, deden aan yoga tussen de bomen, werkten in de moestuin en zaaiden wilde bloemen voor de biodiversiteit. En daar werd heel goed op gereageerd: cliënten gaven aan dat ze dit wel wekelijks of zelfs dagelijks wilden doen en ook zorgmedewerkers zagen het positieve effect hiervan.

Leonie en Emma hopen dat de natuur vaker als logisch onderdeel van de GGZ wordt meegenomen. Dat je als behandelaar denkt: ‘laten we even samen wandelen buiten, zodat we ons gesprek vrijer en meer ongedwongen kunnen voeren.’ Leonie zou het ook mooi vinden als de groentetuin zo groot wordt, dat ze zelfvoorzienend kunnen zijn. Daarnaast biedt dit initiatief ook mogelijkheden voor mensen die nog wachten om in zorg te komen; een idee dat de Groene GGZ nu aan het onderzoeken is. Leonie trekt het nog breder dan alleen de zorg: ze hoopt dat iedereen weer meer in contact komt met de natuur en daar bewuster van gaat genieten. Want dat is uiteindelijk veel gezonder voor iedereen!

Ernst Kuipers
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bron: linkedin.com

Dit bericht is 1036 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail