MIND: Zorgen over aanpassingen wet jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

27 maart 2025 – Gezamenlijke regionale inkoop van specialistische jeugdzorg, is wat MIND betreft dé manier om de toegankelijkheid van deze zorg te verbeteren. Deze maatregel staat centraal in de Hervormingsagenda Jeugd en was voor MIND de belangrijkste reden om dat akkoord te tekenen. Diverse voorstellen vanuit gemeenten proberen deze maatregel nu aan te passen. MIND waarschuwt Kamerleden dat verder toornen aan de afspraken, de hervormingen in gevaar brengen. MIND roept op om geen voorstellen te steunen die de regionale inkoop van jeugdzorg afzwakken.

Kamerdebat in twee termijnen
Op donderdag 13 maart vond het eerste termijn van de Kamer over de Wet verbetering beschikbaarheid Jeugdzorg plaats. Voorafgaand werden nog diverse voorstellen ingediend om de wet aan te passen. Woensdag 26 maart debatteert de Kamer verder over deze wet. MIND heeft samen met de andere organisaties namens cliënten, naasten, professionals en zorgaanbieders opnieuw een brief aan de Kamerleden gestuurd. We adviseren daarin om geen voorstellen te steunen die:

  • de afspraken over de regio-indeling afzwakken door uitzonderingen mogelijk te maken
  • de lijst met regionaal in te kopen zorgvormen inperken of wijzigen
  • de eisen aan de regiovisies schrappen

Lees hier de aanvullende inbreng namens de driehoek van cliënten/naasten, professionals en aanbieders voor het debat op 26 maart 2025.

Steun aan voorstellen die wet verbeteren
MIND en Ieder(in) steunen daarnaast wel de voorstellen die zich richten op structurele participatie van jeugdigen en hun ouders. Zij weten immers als geen ander wat werkt en wat niet. Onder oproep luidt: faciliteer deze inspraak en zorg voor financiële steun van belangenorganisaties voor ervaringsdeskundige jongeren in de jeugdzorg, zodat zij een vaste, volwaardige plek aan tafel krijgen. Daarnaast steunen we voorstellen die gericht zijn op het terugdringen van wachttijden in de jeugdzorg: zoals het tegengaan van budgetplafonds (maximaal bedrag dat een zorgaanbieder in één jaar mag uitgeven) en het opnemen van maximaal aanvaardbare wachttijden.

Bron:mindplatform.nl

Dit bericht is 728 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail