Start campagnetour Stop Eenzame Opsluiting in de ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

27 maart 2025 – Separaties in de ggz terugdringen kan alleen als (ex)cliënten en naasten hierin samenwerken met professionals en instellingen. Met deze gedachte organiseert MIND een tour langs een aantal ggz-instellingen in het land. Vandaag trapten we af bij GGZ Noord-Holland-Noord. In een twee uur durende bijeenkomst spraken zorgprofessionals, cliënten en naasten, ervaringsdeskundigen, leden van de MIND-werkgroep Zorg zonder Dwang, geneesheer-directeur en bestuurder over knelpunten en oplossingen.

Het aantal mensen en uren in separatie in de ggz neemt nog steeds toe (IGJ 2024). Dit terwijl het beleid in de sector gericht is op minder insluiten: in 2016 tekenden 14 instellingen het DolhuysManifest om ervoor te zorgen dat de ggz in Nederland uiterlijk in 2020 separeervrij zou zijn. Om van elkaar te leren en dwang terug te dringen, ontstonden diverse projecten en initiatieven zoals de coalitie Voorkomen verplichte zorg en een jaarlijks gelijknamig congres. Ook de Wet Verplichte ggz (Wvggz) werd in 2020 aangepast met het doel om dwang in de zorg zoveel mogelijk te voorkomen. Ondanks goede intenties, blijkt het terugdringen van separaties in de praktijk een stuk weerbarstiger.

Voorloper GGZ Noord-Holland-Noord

Ook GGZ Noord-Holland-Noord tekende het manifest om de ggz separeervrij te krijgen. Het is de instelling sindsdien gelukt om de separeercellen op de forensische zorgafdeling Hooge Venne te sluiten. Tijdens de sessie lichtte de instelling toe hoe ze dit hebben bereikt: “Het kan alleen samen: ambulante-, crisis- en klinische teams.” Verder spraken de deelnemers over de impact van dwang, dilemma’s en oplossingen om eenzame opsluiting te voorkomen en deelden zij goede voorbeelden. MIND neemt de input mee in een advies met afspraken voor de toekomst.

Campagnetour MIND

De campagnetour is een initiatief van MIND om de impact van eenzame opsluiting en mogelijke alternatieven vormen van liefdevolle zorg meer bekendheid te geven. Separeervrijwerken vraagt allereerst om een gezamenlijke wil tot verandering. Vervolgens moet dit leiden tot een nieuwe cultuur, ondersteund door fysieke en organisatorische aanpassingen en training van personeel. MIND hoopt met de tour professionals en instellingen te inspireren om dwang in de zorg te verminderen en om nauwer met elkaar samen te werken aan oplossingen waardoor eenzame opsluiting in de ggz stopt.

Bron: persbericht

Dit bericht is 462 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail