Mensen met autisme leven gemiddeld 16 jaar korter

Facebooktwitterlinkedinmail

LEVENSVERWACHTING

21 maart 2016 – Autisme is niet alleen een vervelende psychische stoornis, mensen met autisme hebben ook een veel lagere levensverwachting dan andere mensen. Zij leven liefst 16 jaar korter dan gemiddeld, blijkt uit een groot onderzoek in Zweden dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift The British Journal of Psychiatrie, zo meldt RTLnieuws.

Epilepsie en zelfdoding
Voor het onderzoek door het Karolinska Institute werden de medische gegevens van 27.000 mensen met autisme onderzocht en vergeleken met 2,7 miljoen andere mensen. Mensen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking sterven zelfs 30 jaar eerder, op een gemiddelde leeftijd van 39. Bij die groep is epilepsie de belangrijkste doodsoorzaak.

Mensen met autisme zonder verstandelijke beperking sterven gemiddeld 12 jaar eerder, op een leeftijd van 58 in plaats van 70. Bij die groep zijn hartproblemen de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door zelfdoding.

Onzichtbare crisis
Onderzoeker Tatja Hirvikoski​ noemt de uitkomsten van het onderzoek ‘schokkend en frustrerend’. Ze vindt dat er snel meer onderzoek gedaan moet worden om meer duidelijkheid te krijgen. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk wat het verband is tussen autisme en epilepsie.

De Britse organisatie Autistica is bezig 10 miljoen pond in te zamelen voor aanvullend onderzoek. De organisatie noemt het probleem ‘een enorme onzichtbare crisis’.

Nederlands onderzoek
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) is betrokken bij een groot Nederlands onderzoek: het Nederlands Autisme Register. Volgens woordvoerder Joli Luickx blijkt daaruit dat 50 procent van de mensen met autismespectrum stoornis daarnaast ook andere psychische problemen heeft, zoals depressieve klachten, stemmingswisselingen of een burn-out.

En zelfdoding komt meer voor bij mensen met meerdere psychische klachten. Het verband tussen autisme en epilepsie komt nog niet naar voren uit het Nederlandse onderzoek.

Meer bekendheid
Luijckx vindt het goed dat er meer aandacht komt voor bijkomende psychische problemen bij mensen met een autismespectrum stoornis. “Vaak worden die problemen nog niet herkend. En als ze niet herkend worden, kunnen ze ook niet worden behandeld. Het is goed en belangrijk om dat duidelijk te maken.”

Op 2 april begint de Autismeweek in Nederland. “Niet voor niets is het thema dit jaar ‘sport en bewegen’. Daar is bewust voor gekozen, omdat meer bewegen goed is voor het psychisch welbevinden.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 18795 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail