Meer meldingen over verward gedrag bij de politie in de coronaperiode

Facebooktwitterlinkedinmail

4 september 2020 – Dit jaar zijn er veel meer incidenten gemeld over mensen met verward gedrag vergeleken dan een jaar eerder. Dit zou blijken uit de meest recente cijfers van de politie.  Het wegvallen van de zorg zou een mogelijke oorzaak zijn, zo meldt RTLnieuws

Met name in mei en juni steeg het aantal incidenten al fors en in juni  kwamen er 11.048 meldingen met betrekking tot verward gedrag bij de politie binnen.  Het gaat dan om meldingen waarbij de persoon met verward gedrag een gevaar was voor zichzelf of zijn/haar omgeving of veel overlast veroorzaakte en waar de politie moest ingrijpen.  De politie geeft aan dat het meestal gaat om meerdere problemen zoals psychische problemen. Maar ook verslavingsproblematiek, werkloosheid of schulden zijn risicofactoren.

Weinig contact
Uit het GGZpanel van MIND, een platform voor mensen met psychische problemen, blijkt dat  mensen tijdens de corona-uitbraak meer last hadden van angstgevoelens maar ook van het wegvallen van wegvallen van bepaalde vormen van behandeling, dagbesteding of bezoek en contact met familieleden of naasten. “Mensen die risico lopen op verward gedrag, hebben juist behoefte aan dit soort mogelijkheden”, aldus Mariëlle van den Berg, persvoorlichter van MIND.  Vanaf juni is er wel een richtlijn gekomen voor inloopcentra en dagbesteding, maar deze voorzieningen gingen echt mondjesmaat open”, vertelt Van den Berg.

Niet alleen mensen die voor de coronaperiode al problemen hadden zorgden voor een stijging van het aantal incidenten. “Er zijn ook veel mensen die daarvoor helemaal niet in beeld waren, maar bij wie de coronaperiode wel voor problemen heeft gezorgd. Suïcidaal gedrag valt bijvoorbeeld ook onder verward gedrag”, legt Van den Berg uit.

De woordvoerder van de politie geeft aan dat de manier waarop  incidenten met personen die verward gedrag vertonen worden geregistreerd recent is gewijzigd. Maar wat het effect daarvan is op de cijfers en de groei van het aantal incidenten is nog niet duidelijk.

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 2069 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail