Psychiater Glenn Helberg in VPRO Zomergasten

Facebooktwitterlinkedinmail

2 augustus 2017 – Psychiater Glenn Helberg is zondag 6 augustus, in het weekend van Amsterdam Gay Pride, te gast in VPRO Zomergasten. Hij laat onder andere fragmenten zien uit een interview met schrijver James Baldwin en uit de documentaire Stonewall Uprising.

 Fragmenten
De film Stonewall Uprising gaat over de ontruiming van homobar The Stonewall Inn in New York in 1969 door de politie. Voor het eerst besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug te vechten. De Gay Pride New York is ontstaan tijdens deze zogenaamde Stonewall Riots.
Verder beelden uit de documentaire Dancer over de virtuoze Russische balletdanser Sergei Polunin die op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld bestormde. Zijn roem maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave.
Keuzefilm

De keuzefilm van Glenn Helberg is Selma (2014, Ava DuVernay). De film neemt de kijker mee naar 1965 en gaat over Martin Luther King en de drie vreedzame protestmarsen van Selma (Alabama) naar Montgomery (Alabama). Tijdens deze protesten ging de Afro-Amerikaanse bevolking de straat op om te strijden voor stemrecht en tegen racisme. Bij de eerste mars op 7 maart 1965 werd gewelddadig ingegrepen door de politie waarna de mars de geschiedenis in ging als het Bloody-Sunday-conflict.

Zie ook het artikel in de Volkskrant : Omstreden ggz-kliniek Vitalis pronkt met ‘Zomergasten-psychiater’.  Zie NZa doet aangifte tegen Vitalis vanwege vervalste email

Over Glenn Helberg

Glenn Helberg (Willemstad, Curaçao, 1955) is lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en was tijdens de laatste verkiezingen lijstduwer van Artikel 1, de politieke partij van Sylvana Simons.
Over VPRO Zomergasten zegt Helberg: “Ik wil in mijn Zomergasten-avond graag met Nederland delen hoe relatief het is wanneer men zegt: “ik ben….” We bestaan op zoveel verschillende manieren. Ik wil de fundamenteel relationele kant van de mens tonen. Hoe wij onszelf zien wordt beïnvloed door de manier waarop anderen naar ons kijken.”
Na zijn middelbare school verhuisde Helberg van Curaçao naar Nederland om in Utrecht geneeskunde te studeren. Daarna werkte hij kort als huisarts in Curaçao, maar al snel trok zijn interesse in de menselijke geest hem naar de psychiatrie. Hij specialiseerde zich in psychiatrie in Groningen en in kinder- en jeugdpsychiatrie in Utrecht. Toen hij in zijn werk steeds vaker met jongeren met biculturele achtergrond te maken kreeg, besloot hij zich tevens in transculturele psychiatrie te specialiseren.
Volgens Helberg heeft de psychiatrie alles te maken met wat er in de samenleving gebeurt. ‘De sociale psychiatrie is de afvalplek van de samenleving. Daar zien we hoe contexten, beleidsveranderingen, politieke besluiten ervoor zorgen dat mensen in de problemen komen’, aldus Helberg.
Dat deed hem besluiten zich ook buiten de spreekkamer maatschappelijk te engageren. Inmiddels is hij een begrip in de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap. Hij was vanaf 2008 tot januari 2017 voorzitter van Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCAN). Helberg schroomt niet taboes binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan te kaarten, zoals homoseksualiteit, ‘afwezig vaderschap’ en criminaliteit. Zo was hij initiatiefnemer van de eerste Antilliaanse boot op de Amsterdamse Gay Pride Canal Parade en initieerde hij de breed gedragen motie in de Tweede Kamer voor een ‘meer dwingende vaderregistratie’. In 2013 ontving hij de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’, voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antililanen en Arubanen in Nederland en het Koninkrijk.
Helberg mengt zich op de achtergrond al jaren in het huidige racismedebat in Nederland. Zo was hij de afgelopen jaren telkens aanwezig bij de rondetafelgesprekken tussen voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet onder leiding van minister Asscher.
Over VPRO Zomergasten
De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf.
Meer informatie over deze aflevering op vpro.nl/helberg

Dit bericht is 4207 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail