Meer aandacht gevraagd voor mentale gezondheid in preventiedebat

Facebooktwitterlinkedinmail

12 november 2021 –  Op donderdag 18 november gaat de Tweede Kamer met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in debat over ‘leefstijlpreventie’. De Nederlandse ggz ziet dat de aandacht voor preventie en leefstijl(geneeskunde) gelukkig toeneemt, maar merkt op dat de discussie zich vaak beperkt tot bepaalde leefstijlgebieden als voeding en beweging, of misbruik van (of verslaving aan) alcohol en roken.

De Nederlandse ggz  mist hierbij de samenhang tussen de leefstijlgebieden, verslavingsgeneeskunde en de mentale gezondheid(svaardigheden) die bepalend zijn voor mensen om aan de slag te gaan met een gezondere leefstijl en de preventie van ziekten. In twee Kamerbrieven –één in samenwerking en één losstaande brief – pleit de Nederlandse ggz dan ook voor een integrale kijk op dit vraagstuk. Ook heeft Verslavingskunde Nederland een brief verzonden die deze thematiek raakt.

Belang van een sterk sociaal domein
In een gezamenlijke brief met Actiz, de LHV en de NVZ staat vooral de verbinding met het sociaal domein centraal. “Verschillende typen van zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een onderbelichte en ondergewaardeerde schakel in die keten is het sociaal domein, waarin door sociale innovatie zwaardere en vermijdbare zorg voorkomen kan worden. Het belang van een sterk sociaal domein kan en mag wat de Nederlandse ggz, LHV, NVZ en ActiZ betreft niet onderschat worden.” Volgens de samenwerkende partijen kan een goede verbinding tussen de verschillende zorgketens met het sociale domein helpen om zorgvragen te voorkomen. Sociaal-maatschappelijke problematiek moet volgens hen vroeg worden gesignaleerd en waar mogelijk worden verholpen, zodat een beroep op zwaardere zorg kan worden voorkomen: “De centrale vraag rond leefstijlpreventie is dan ook niet zozeer ‘hoe voorkomen we (zwaardere) zorg?’, maar ook ‘hoe voorkomen we als samenleving dat maatschappelijke of welzijnsvraagstukken een zorg-oplossing krijgen?”

De gezamenlijke oproep van de Nederlandse ggz, Actiz, de LHV en de NVZ sluit goed aan op de boodschap van Ruth Peetoom recent in diverse media. Daar heeft ze aangegeven dat de wachttijdenproblematiek binnen de ggz mede bestreden moet worden door te investeren in mentale gezondheidsvaardigheden, preventie en leefstijl.

Pleidooi voor mentale gezondheid in preventiedebat
In de losstaande brief van de Nederlandse ggz over leefstijlpreventie wordt bovenstaande oproep uitgebreid en voorzien van een wetenschappelijke onderbouwing. De brief stelt dat er door een te beperkte visie op leefstijl en preventie kansen worden gemist: “We missen hierbij de samenhang tussen de leefstijlgebieden, verslavingsgeneeskunde en de mentale gezondheid(svaardigheden) die bepalend zijn voor mensen om aan de slag te gaan met een gezondere leefstijl en de preventie van ziekten.” Diverse recente wetenschappelijke inzichten maken duidelijk dat mentale en fysieke gezondheid sterk met elkaar verweven zijn. Dat vereist dus investering in mentale gezondheidsvaardigheden, in het opleiden van ggz-professionals op deze thema’s en het borgen van leefstijlgeneeskunde in het behandelproces. De branchevereniging geeft de Kamer en de bewindspersoon nog de tip mee om een beroep te doen op het Europese Herstelfonds om middelen voor preventie vrij te maken.

Het commissiedebat op 18 november zal met veel interesse worden gevolgd door de Nederlandse ggz.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 1476 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail