5 signalen die duiden op narcistisch gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

12 november 2021 – We kennen allemaal wel iemand die net iets te veel foto’s van zichzelf plaatst op Instagram of graag over zichzelf praat. Toch mogen we zo iemand niet direct als een narcist bestempelen. In plaats daarvan is het waarschijnlijker dat deze persoon gewoon een opgeblazen ego of een flinke eigendunk heeft. Onsympathiek dat zeker, maar minder schadelijk dan een narcist.

Echte narcisten zijn mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS). Een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door gevaarlijk gedrag. Voor de meeste mensen geldt dat het niet makkelijk is om een narcist aan de andere kant van de tafel te herkennen. Als je te veel focust op het stereotype, mis je vaak de rode vlaggen die niet direct verband houden met ijdelheid of hebzucht.

Hun ware identiteit zal zich uiteindelijk aan sommigen openbaren, maar voor de meeste anderen kunnen narcisten gedreven, charismatisch, ambitieus, gedisciplineerd en zelfs leuk overkomen. Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe iemand een narcist wordt, zijn er enkele veelvoorkomende achtergrond problemen, waarvan er vele vanaf de vroege puberteit kunnen worden waargenomen. Deze mensen hebben het gebrek aan liefde en steun van een ouder vervangen door te veel nadruk te leggen op hun eigenwaarde.

Aan de ene kant kunnen ze magnetisch zijn en zeer bedreven in het aantrekken van mensen. Hun charme kan verleidelijk zijn, hun charisma kan een kamer verlichten en hun zelfvertrouwen kan geruststellend zijn, en dat is de reden waarom zoveel mensen in de val trappen om met hen te daten. Ze spelen in op onze kwetsbaarheden en ego’s, en uiteindelijk worden we zo diep naar binnen getrokken.

Hier is een lijst met 5 signalen van een narcist om op te letten:

  • Gebrek aan empathie voor anderen

Het is het onvermogen om zich te identificeren met of de ervaringen en gevoelens van andere mensen te herkennen. Daarnaast kunnen narcisten zich tevens egoïstisch opstellen. Alles draait om hen en is van hen.

  • Manipulatief

Narcisten zijn meesters in het krijgen van wat ze willen, en omdat ze geen empathie hebben, kan het ze niet schelen wat het iemand anders kost.

  • Moeilijk relaties kunnen onderhouden

Wat de situatie nog frustrerender maakt, is dat de narcist vaak de baas over je is, terwijl hij totaal niet geïnteresseerd blijft in de andere aspecten van je leven.

  • De overtuiging dat ze speciaal en uniek zijn

Dit is een patroon waarin de narcist de neiging heeft om prestaties, talenten, connecties en ervaringen van zichzelf te overdrijven.

  • Het hoog houden van een fragiel ego

Als iemand nooit verantwoordelijkheid neemt voor iets, woorden, daden, gevoelens, is het een uitdaging, zo niet een onmogelijke manier om een ​​relatie te onderhouden.

Wil je meer informatie over hoe je een mannelijke of vrouwelijke narcist kunt herkennen? 

In dit artikel over de belangrijkste kenmerken van narcisme ga ik er dieper op in.

Door Vera Franssen

Bron: persbericht

Dit bericht is 35284 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail