Licht herstel van de mentale gezondheid van jongeren

Facebooktwitterlinkedinmail

22 november 2022 – Jongeren (12-25 jaar) hebben in september 2022 minder mentale klachten dan drie maanden ervoor, in juni 2022. Dit blijkt uit het nieuwste, vijfde, kwartaalonderzoek (september 2022) van het Netwerk GOR, die is vergeleken met het vorige, vierde meting in juni 2022.

Jongeren voelen zich iets minder eenzaam en ervaren minder stress. Het percentage jongeren dat suïcidale gedachten heeft, daalde van 16% in juni naar 13% in september. Jongeren kwamen nog steeds vaker bij de huisarts vanwege zelfdodingsgedachten of -pogingen dan voor de pandemie, maar dit verschil was in de afgelopen periode minder groot (nu 18% boven normaal, eerder dit jaar was het 36% boven normaal). Opvallend is dat zowel jongeren als volwassenen aangeven in de laatste maanden meer ‘sociaal ongemak’ te ervaren dan voor de pandemie.

Het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR) bestaat uit het Nivel, de lokale GGD’en, GGD GHOR Nederland, RIVM en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en brengt de gevolgen van de coronacrisis voor de korte en lange termijn op de gezondheid in kaart. Daarmee kunnen beleidsmakers bij deze en volgende, soortgelijke crises effectieve maatregelen nemen.

Mentale gezondheid volwassenen nauwelijks veranderd
Bij volwassenen zijn de resultaten over hun mentale gezondheid nauwelijks veranderd. In september had ruim 1 op de 5 (21%) volwassenen last van mentale klachten en bijna 1 op de 3 (28%) van stress (28%). Dat is een kleine stijging vergeleken met juni, toen deze percentages op 18% en 25% lagen. Verder nam eenzaamheid onder volwassenen licht af.

Sociaal ongemak bij zowel jongeren als volwassenen
Zowel jongeren als volwassenen geven vaker dan eerdere metingen aan dat zij last hebben van sociaal ongemak. Zo zeggen opvallend veel jongeren dat zij tijdens de coronaperiode een ‘sociale achterstand’ hebben opgelopen, doordat er nauwelijks sociale activiteiten mogelijk waren. Ook zijn sommige jongeren bang geworden voor nieuwe contacten of ‘het onder de mensen zijn’. Verder ervaren ze meer afstand in het contact met anderen omdat ze elkaar een tijd minder gezien hebben. Dit ongemak lijkt het gevolg van de coronaperiode, denk aan de maatregel om fysiek afstand te houden.

Volwassenen nog voorzichtig in sociale verkeer
Ook volwassenen merken dat de coronaperiode invloed heeft op het sociale verkeer. Ze zeggen dat dit er onder meer komt doordat ze zelf voorzichtig willen zijn met contacten. Ze geven naar verhouding vaker aan dat ze nog altijd bang zijn voor een coronabesmetting en daarom nog steeds afstand houden. Daarnaast noemen volwassenen dat door 2 jaar minder te hebben afgesproken het contact met vrienden of familie is verwaterd. Net als jongeren zijn er volwassenen die het lastig vinden om het contact met anderen weer op te starten.

Over het onderzoeksprogramma
Met de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 brengt Netwerk GOR de gevolgen van de coronacrisis voor de korte en lange termijn op de gezondheid in kaart. Het project duurt vijf jaar en maakt deel uit van het brede Gezondheidsonderzoeksprogramma COVID-19 uit van ZonMw, onder subsidie van het ministerie van VWS. Dit onderzoek betreft de vijfde kort-cyclische meting binnen het project. Alle metingen en andere publicaties binnen dit project vindt u bij de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 (GOR-COVID).

Bij het Nivel valt dit onderzoeksproject binnen het onderzoeksprogramma  Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers.

Bron: nivel.nl 

Dit bericht is 1342 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail