30 juli 2022 – Vandaag gaat in Amsterdam de Pride van start. Het evenement draagt veel bij aan de zichtbaarheid van de lhbti+ gemeenschap. En dat is nog steeds hard nodig. Onlangs werden in Maastricht foto’s van de Pride Photo tentoonstelling beklad met zwarte verf. Dit gebeurde ook al bij exposities in Vlissingen en Almere. Movisie-adviseur Charlot Pierik reageert op het ANP: ‘Dit vandalisme laat een paradox zien. Als foto’s van lesbische, homoseksuele, bi+, trans en intersekse personen onzichtbaar in het straatbeeld zijn, dan zijn er ook geen vernielingen. Maar dat is geen optie. Met de beelden zijn ontzettend veel jongeren geholpen.’
Charlot: ‘Er zijn jongeren die geboren zijn in een lichaam met geslachtskenmerken die niet overeenkomen met de identiteit. De foto’s laten op een positieve manier zien hoe het anders kan. Dat het laten zien wie je bent op een brute manier wordt afgestraft, is een maatschappelijk probleem. Het is akelig voor de mensen die in al hun kwetsbaarheid op deze foto’s staan. Het is schrikbarend dat deze beelden nog steeds zulke heftige emoties oproepen bij sommige mensen. Door het vandalisme, en ook geweld, ontstaat er keer op keer een gevoel van onveiligheid onder mensen met een andere seksuele oriëntatie of genderidentiteit dan de meerderheid. ‘Dat zichtbaarheid hard nodig is, blijkt ook uit een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lhb-jongeren voelen zich meer dan drie keer zo vaak ongelukkig en hebben twee keer zo vaak psychische problemen. En uit de veiligheidsmonitor die op scholen wordt uitgevoerd blijkt dat gevoelens van veiligheid onder lhbt+-leerlingen verslechterd zijn.
Een proces van lange adem
‘Het is goed dat gemeenten en organisaties doorgaan met deze tentoonstelling’, vindt Charlot Pierik. De foto’s staan nu in Amsterdam en gaan nog naar Groningen, Zwolle, Assen, Heerenveen en Rijswijk. De bekladdingen waren in de gemeente Arnhem zelfs aanleiding voor een pleidooi om de Pride Photo tentoonstelling ook naar hun stad te halen. Belangrijk is dat de gemeenten zich tegen het geweld en vandalisme uitspreken en hun reacties niet laten afhangen van wat regenboogorganisaties doen. De vernielingen zijn een aanleiding om te praten met inwoners en groepen over wat acceptabel is en wat niet. Het is geen propaganda, dit zijn gewoon verhalen van mensen. Het laten zien van deze foto’s draagt bij aan de normalisering van de lhbti+ gemeenschap. En dat is noodzakelijk, ook al is het een proces van lange adem.‘
Ook Prides buiten de randstad
Feest, regenboogvlaggen en een bootparade door het kanaal. Het beeld van Pride speelt zich vaak af in de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Maar ook buiten de grote steden wordt het belang van lhbti+ emancipatie gezien en gehoord. Pride, een viering van de vrijheid van lhbti+ personen, wordt steeds meer in kleinschalige gemeenten gevierd. Hoe zien deze Prides eruit? En waarom het is het belangrijk juist hier Pride te vieren? Movisie sprak hierover met Miranda Verdouw van de organisatie van Geldrop Pride en met Michiel Wopereis van de organisatie van de Achterhoek Pride.
Meer tentoonstellingen tijdens Pride Amsterdam 2022
‘My gender, my pride’ is dit jaar het thema van Pride Amsterdam. Overal in de stad vinden in totaal zo’n 300 evenementen plaats. Van 30 juli t/m 7 augustus is bijvoorbeeld the Student Hotel Amsterdam City omgedoopt tot Pride Hotel. In de tentoonstelling FemaleXPosition is onder meer werk van fotografe Mariët Sieffers (MacSiers Imaging) waaronder een selectie portretten die zij voor Movisie heeft gemaakt voor ons meerjarige storytellingproject over Gay Games Amsterdam 1998 in het kader van de viering van deze Roze mijlpaal in 2023. Bij IHLIA LGBTI Heritage in de Openbare Bibliotheek Amsterdam – OBA is de mini-tentoonstelling herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 te zien. Bekijk ook de bijbehorende website Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 van IHLIA en de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.
Bron: movisie.nl
Dit bericht is 4335 keer gelezen.