Langdurig psychotische patiënten herstellen wel degelijk

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2021 – Zo’n veertig procent van de patiënten met langdurige psychotische aandoeningen, zoals schizofrenie, herstelt behoorlijk goed. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek naar herstel van symptomen, persoonlijke beleving en op maatschappelijk gebied.

Zowel binnen de ggz als in de samenleving wordt vaak somber gedacht over  mogelijk herstel. ‘Terwijl deze uitslag aardig overeenkomt met wat wij altijd al zeggen’, aldus Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon. ‘Zo lang Ypsilon bestaat (36 jaar) gaan we al uit van de grove aanname dat een kwart helemaal herstelt, 1 kwart niet of nauwelijks en de helft die overblijft met meer of minder beperkingen een heel redelijk leven kan leiden.’

De studie, die afgelopen maand werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The British Journal of Psychiatry, is een wereldwijde primeur. Niet eerder werd zo’n grote groep patiënten (2327 mensen die in behandeling zijn bij vier ggz-instellingen in Noord-Nederland) zo lang gevolgd: elf jaar in totaal, zowel als het gaat om symptomatisch als persoonlijk en maatschappelijk herstel.

De veertig procent is op bijna al deze vlakken hersteld na kortere of langere periode, blijkt uit de elfduizend tussentijdse metingen die de onderzoekers analyseerden. Ze scoren op geluk een zeven, hebben sociale contacten, en ervaren zingeving. Werk en studie blijven wél een probleem.
De bevraagde patiënten wonen thuis en krijgen hulp van ambulante teams in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zijn al jarenlang in behandeling (gemiddeld 13 jaar) en verliezen in veel gevallen een groot deel van hun netwerk.

De ‘herstelbeweging’ in de ggz, bestaand uit patiënten en hulpverleners, vraagt al jaren aandacht voor de stigma’s rond deze groep. Ook MIND Ypsilon sluit zich daarbij aan.
Deze studie is voor de herstelbeweging, voor patiënten en voor naasten een steuntje in de rug. “Dit zijn keiharde cijfers”, zegt Stynke Castelein, hoogleraar herstelbevordering aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij de ggz-instelling Lentis.

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 5097 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail