Krijgt de jeugd straks nog wel de zorg die het verdient?

Facebooktwitterlinkedinmail

3 april 2022 – Voor wie in de zorg werkt, zijn de arbeidsomstandigheden vaak verre van ideaal. Zo stapelen zich de problemen in de jeugdzorg zich op. Ben je als jongere of als ouders van een kind met beperking wanhopig op zoek naar de juiste specialistische zorg, dan heb je kans dat je op een lange wachtlijst komt te staan.

Daarnaast loopt het personeelstekort in de sector verder op, omdat medewerkers vanwege slechte arbeidsomstandigheden ander werk zoeken. Ook tijdens de afgelopen corona-periode bleek dat werken in de zorg door de hoge werkdruk verre van ideaal te zijn.

Ondanks alles blijven veel professionele hulpverleners hun cliënten de zo onontbeerlijke zorg geven. Die zorg zal nu en in de toekomst in de volle breedte nodig zijn, of het nu gaat om de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg. Elke discipline heeft z’n eigen aanpak nodig. Daarvoor heb je specialisten nodig die kennis van zaken hebben. Mensen met kennis die passie voor hun vak hebben en zich onvoorwaardelijk inzetten bij complexe vraagstukken in de gehandicaptenzorg, GGZ, jeugd- en ouderenzorg. Het is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat deze mensen daar ook eerlijk voor beloond worden.

Code Zwart

Uit ontevredenheid over die beloning wordt er zelfs gestaakt. De duizenden medewerkers die onder de cao jeugdzorg vallen zijn namelijk ontevreden over de huidige werkomstandigheden en de aangekondigde bezuinigingen. Verder is er een structurele hoge werkdruk,zijn er ellenlange wachtlijsten en blijft een fatsoenlijke cao uit. Omdat veel zorgmedewerkers vanwege slechte arbeidsomstandigheden ander werk zoeken is de nood zo hoog dat men niet meer van een code rood spreekt maar een code zwart. Een label dat wordt ingegeven door het feit dat zelfs jongeren die acuut hulp nodig hebben die niet kunnen krijgen.

Wachtlijsten

Omdat acute zorg uiteindelijk voorrang moet krijgen, krijgen andere cliënten die al lange tijd op een wachtlijst staan nog steeds niet de zorg die ze nodig hebben. De dossiers waar medewerkers niet aan toe komen stapelen zich inmiddels op. Staat iemand lang op een wachtlijst dan kan de geestelijke gezondheid van zo iemand verslechteren. Waardoor zo iemand uiteindelijk in gesloten jeugdzorg kan belanden. 

Behandeling

Deze manier van behandelen staat echter onder druk, omdat uit onderzoeken blijkt dat kinderen meer beschadigd raken in deze gesloten jeugdzorg. “Kinderen zijn er de dupe van dat we in Nederland nog steeds niet in staat zijn om passende hulp te bieden aan deze kinderen”, schrijft stichting Het Vergeten Kind. Zo blijkt uit cijfers dat ruim 1800 kinderen in 2020 een bepaalde tijd in zo’n gesloten instelling zaten.

Bezuiniging

Uit al deze signalen blijkt dat jeugdzorg de hoogste prioriteit behoeft. Dat staat haaks op de plannen van het nieuwe kabinet om ruim een half miljard te gaan bezuinigen op deze zorg. Gemeenten zijn dan ook boos op deze voorgenomen korting op het budget. Uit monde van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten spreken ze van ‘een valse start’ van dit nieuwe kabinet. Voordat gemeenten verder praten over hervormingen binnen de jeugdzorg zal deze bezuiniging eerst van tafel moeten.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3662 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail