Kledingontwerpster maakt schizofrenie bespreekbaar

Facebooktwitterlinkedinmail

schizofrenie

28 oktober 2016 – Over psychiatrische aandoeningen als schizofrenie praten we niet makkelijk, dus om het onderwerp bespreekbaarder te maken, begon grafisch ontwerper Michelle Hammer een eigen kledinglijn, zo meldt lindanieuws.nl

Met Schizophrenic.NYC wil ze de inwoners van New York op een andere manier tegen chronische psychische stoornissen aan laten kijken.

Waanvoorstelling
Bij Hammer zelf werd schizofrenie ontdekt toen ze 22 was. “Ik kan mezelf zo verliezen in een dagdroom dat anderen me eruit moeten halen”, zegt ze tegen The Mighty. “Soms heb ik waanvoorstellingen en bedenk ik hele verhalen die zich in het verleden hebben afgespeeld, terwijl dat helemaal niet zo is.”

Opbrengst
Ze begon met haar kledinglijn nadat ze een schizofrene man had ontmoet in de metro. De man praatte tegen zichzelf en leek het contact met de werkelijkheid kwijt. Hammer herkende zichzelf in de man en besloot haar vaardigheden als grafisch ontwerper in te zetten. Van de stukken – niet alleen kleding, maar ook bijvoorbeeld koffiemokken – die ze verkoopt, gaat een deel van de opbrengst naar instellingen voor geestelijke gezondheid.

Rorschach
Eén van Hammer’s ontwerpen is gebaseerd op de Rorschach-test, een inktvlek die psychische patiënten te zien krijgen als ze worden getest. Als ze ernaar kijken zonder medicatie, zien ze de vlek op een andere manier dan gezonde mensen. Hammer probeert hun perspectief na te bootsen in de ontwerpen en doet dat met heldere kleuren en patronen.

Bron: lindanieuws.nl

Dit bericht is 5888 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail